kvinnor-glasogon-insamling
synoptik-logo

Att se är en förutsättning för att kunna läsa och skriva. Kan du läsa och skriva är drömmen om en utbildning inte så långt borta. En utbildning som kan ge en försörjning – och möjligheten till ett värdigare liv.

Femina samarbetar just nu med Synoptik, och deras hjälporganisation Optiker utan gränser, för att samla in begagnade glasögon. Organisationen arbetar i utvecklingsländerna där behovet av en optikers kunskap och hjälp är enormt. Den som lever i fattigdom kan varken betala för en synundersökning eller skaffa ett par glasögon.

Av dem som får hjälp är runt 60 procent kvinnor och en av fem är barn eller unga vuxna

Glasögonen mäts upp och tvättas och sedan åker optiker och medarbetare från Synoptik ut till byar och förstäder för att dela ut dem. Längre fram i vår reser de till Peru i Sydamerika. Av dem som får hjälp är runt 60 procent kvinnor och en av fem är barn eller unga vuxna.

Det är inte första gången som Femina startar en insamling av det här slaget. Vid tidigare tillfällen, 2011 och 2013, har våra läsare sammanlagt skänkt tusentals glasögon och på det sättet förändrat vardagen för lika många människor.

Så här gör du:

Skicka dina begagnade glasögon direkt till oss på redaktionen. Lägg dem helst i ett vadderat kuvert så att de inte riskerar att skadas eller gå sönder. Märk kuvertet ”Glasögon till Peru”. Synoptik tvättar och mäter dem och gör dem färdiga för Optiker utan gränser. Har du en Synoptik-butik i närheten där du bor kan du också lämna in dem där. Vi vill gärna ha glasögonen före den 2 april.

Skicka dina glasögon hit:

FEMINA, Aller media

”Glasögon till Peru”

209 70 Malmö