Under måndagsförmiddagen kom beskedet att prins Carl Philip och prinsessan Madeleines barn inte längre ska ingå i kungahuset. Beslutet innebär att de fem barnen Alexander, Gabriel, Leonore, Nicolas och Adrienne fråntas sina kungliga titlar. Vilket betyder att de inte heller har några skyldigheter att representera kungahuset i officiella sammanhang. Barnen kommer fortsatt att bära sina prins- och prinsesstitlar, men de kommer hädanefter inte att ställningen som Kungliga Högheter. De kommer fortsatt att bära hertig- och hertiginnetitlarna som de tilldelades av kungen vid födseln.

Nu kommenterar både prinsparet och prinsessan Madeleine kungens beslut på sina respektive Instagramkonton.

Carl Philip och Sofia har lagt ut en bild där de är ute i skogen med sina söner och skriver att de uppskattar förändringen.

”Vi ser detta som positivt då Alexander och Gabriel kommer att ha friare valmöjligheter i livet. De kommer att behålla sina prinstitlar och sina hertigdömen, Södermanland och Dalarna, vilket vi värdesätter och är stolta över. Vår familj har starka kopplingar till båda landskapen och vi behåller vårt engagemang där”.

Prinsessan Madeleine har lagt ut en bild som är tagen i samband med intervjun för tidningen mama skriver om beslutet:

”Den här förändringen har planerats under lång tid. Chris och jag tycker det är bra att våra barn nu får en större möjlighet att i framtiden forma sina egna liv som privatpersoner”.

I samband med kungens beslut om barnbarnen framkom det även att kungahusets officiella plikter ska genomföras av Kungaparet och kronprinsessparet. Carl Philip, Sofia och Madeleine kommer utöver sina engagemang i stiftelser och hjärtefrågor samt delta i de officiella uppdrag som kungen önskar.

FOTO: KARIN TÖRNBLOM/TT

Läs även: 

Kungens besked: Fråntar barnbarnen kungliga titlarna

Därför har Madeleine och Chris barn så ovanliga namn

Fina betydelsen bakom prinsessan Sofias tatuering

Se mer inspirerande innehåll från oss på Femina: