De senaste månaderna har flera amerikanska delstater klubbat igenom stenhårda abortlagar. Senast ut var Alabama som i tisdags tog ett jättekliv mot att få igenom en lag som sätter stopp för alla aborter, utom i de fall då mammans liv är fara. Läkare som försöker genomföra eller genomför en abort kan straffas med upp till 99 år i fängelse.

Det som skiljer Alabamas nya abortlag från andra delstaters är att den inte ens ger undantag för kvinnor som utsatts för våldtäkt eller incest.

Flera andra delstater har drivit igenom abortlagar som stoppar alla aborter från och med att man kan se tecken på hjärtslag hos fostret, omkring vecka sex av graviditeten.

Alyssa Milano protesterar på Twitter

Det här har förstås inte gått obemärkt förbi och en av de som protesterat hårdast är skådespelaren och #metoo-aktivisten Alyssa Milano. Hon reagerade hårt redan när delstaten Georgia i förra veckan röstade igenom sin nya abortlag som förbjuder abort efter vecka sex, då de flesta kvinnor inte ens vet att de är gravida ännu. Den lagen ger dock undantag för våldtäkt och incest.

Alyssa Milano skrev den 11 maj ett uppmärksammat inlägg på Twitter där hon uppmanar till sexstrejk.

”Våra reproducerande rättigheter blir raderade. Tills vi kvinnor har laglig rätt över våra egna kroppar kan vi helt enkelt inte riskera att bli gravida. Förena er med mig genom att inte ha sex förrän vi får bestämma över våra kroppar. Jag utlyser en #sexstrejk. Skicka vidare budskapet.”

Skådespelerskan Alyssa Milano protesterar på Twitter mot den nya abortlagen i Alabama.

Vill öppna folks ögon i abortfrågan

Tweeten möttes av såväl hejarop som mothugg och när hon intervjuades av CNN sa hon att det var just det som var meningen – att väcka opinion och öppna folks ögon i den här frågan.

– Det handlar om att göra människor medvetna om den här frågan. Vi måste ta det här på mycket stort allvar. Lagförslagen är befängda.

Hon skriver också i en opinionstext hos CNN att hon hade räknat med både positiva och negativa reaktioner och att det fick hela landet att prata om republikanernas krig mot kvinnor. Hon skriver att det här inte är första gången som en sexstrejk skulle kunna påverka storpolitiken. I Kenya sexstrejkade kvinnor 2009 för att få ett stopp på dödläget mellan presidenten och premiärministern och redan på 1600-talet sexstrejkade kvinnor från flera olika folkgrupper i Nordamerika för att få stopp på ett krig. Det är bara två exempel då sexstrejker har fungerat.

Alabamas abortlag kan gå igenom i veckan

Protesterna mot de nya lagarna har naturligtvis varit högljudda från människo-, och kvinnorättsgrupper och stora folksamlingar har samlats utanför Alabamas stadshus för att visa sitt missnöje. I och med att lagförslaget skrivits under av senator Kay Ivyes nu i veckan kommer det att kunna träda i kraft om ett halvår. Men såväl förespråkare som motståndare räknar med att lagen först ska dras genom domstolsväsendet. Än är inte sista ordet sagt.

Foto: TT

 

Läs mer:

Nya abortlagen i USA ger inte undantag för våldtäkt och incest

#metoo – ett år och 19 miljoner tweets senare

Mest läst