ur skulle du beskriva din höstkollektion?

– Både minnen från förr med Reflections-kollektionen och en mer skulpturell känsla med Twisting. Ibland ligger smycken till sig på min bänk, så var det med Twisting. Nu efter flera år fick den serien bli till. I kontrast till de större uttrycken har jag designat My little pearl, som är minipärlor på en delikat tunn, tunn men stark guldtråd. Även de som inte bär pärlor kan känna sig lockade. Och lite budskapssmycken såklart!

Halsband och örhängen ur kollektionen My little pearl av Efva Attling.

 Var har du hämtat inspiration till kollektionen?

– Reflections är 60- och 70-talsinspirerad. Lite OP-känsla av Mary Quant och futurism av Corrége. Minismyckena har ord som Hope, det behöver vi alltid. Sans Peur, utan rädsla. Vi måste våga mer!

Vilken är din personliga favorit ur kollektionen?

– Reflections, där silvret ger vackra speglingar av ljuset. De stora örhängena och ringen är verkligen showstoppers! Twisting-örhängena är spännande och armbandet har en vacker skulptural form.

Örhängen och ring ur kollektionen Reflections.

Du bor delvis i New York. Vad upplever du att de har för syn på svensk design där?

– Idag kan man vara stolt över att vara svensk när vi pratar design, musik och skådespeleri. Inte alls som när jag var modell och man bara pratade om den svenska synden. Svensk design står högt i kurs. Många vill inreda sina hem med en skandinavisk känsla. Vi är så bra.

Skulle du säga att det finns ett politiskt budskap med dina smycken?

– Jag är intresserad av min samtid. Jag kallar ju mina kollektioner Beauty with a thought, så de smycken som har ett budskap är det fritt att tolka för var och en. Mitt första smycke Homo Sapiens som betyder ”den tänkande människan”, det kan man ju tolka som politiskt. Jag ville säga att vi har alla samma värde. Jag har precis gjort en t-shirt med budskapet ”Feminists take no shit” som vi hela tiden säljer slut på, en viss procent av överskottet går till GAPF (Glöm aldrig Pela och Fadime). Jag har även gjort smycken som Take no shit till BRIS och Angels och Cross bracelet till Röda Korset, där mina smycken har inbringat ca 10 miljoner kronor. Det känns bra att få hjälpa till.

Armband och örhängen ur kollektionen Twisting.

Läs även Efva Attling om sin cancer: Livet är underbart – men en liten knöl kan förstöra allt