Trendar: InredningMat och dryckResor

Efva Attling svarar på 11 oväntade frågor

05 nov, 2020 
AvMalin Roos
FotografSANNA DAHLÉN
Efva Attling hjärta böcker = sant.
För Femina berättar smyckesdesignern om det nya samarbetet med Akademibokhandeln, vad hon alltid har i sin handväska och vilket smeknamn hennes kärlek Eva Dahlgren bär.
Annons

Efva Attling, 68, som gjorde sitt första smycke när hon var elva år är idag en av landets mest hyllade formgivare med en marknad för sina smycken och accessoarer över hela världen.
I sin formgivning leker hon gärna med ord och uttryck för att beröra och skapa eftertanke och det är något som framträder också i det nya samarbetet med Akademibokhandeln.

En kollektion som andas Efva

Efva Attling har tillsammans med bokhandeln designat en kollektion som består av anteckningsböcker, bokmärken, pennor och nyckelringar.
För Femina berättar formgivaren om sitt intresse för litteratur och om nya projektet.

Berätta om samarbetet med Akademibokhandeln, varför lockade det dig?

– Jag fick frågan och eftersom jag är en nyfiken typ sa jag ja. När jag designar har jag alltid behov av en anteckningsbok, så det var naturligt att designa olika anteckningsböcker. Min idé var att applicera några av mina smycken på omslagen och sedan blev det en Weddingbook också, vacker och vit med ett guldsmycke som dekor. En present du kan ha som fotoalbum eller gästbok till bröllopsparet, säger Efva Attling.

Annons

Vilken bok lät du dig själv senast svepas iväg av?

– Jag läste två tips från Jens Lapidus och Peter Englund och köpte boken Säg inget av Patrick Radden Keefe. En sann historia historia om mord och terror på Nordirland. Jag älskar deckare och vill också tipsa om vår svenska deckarförfattare Emilie Schepp, hon skriver grymt spännande.

Vem i världen skulle du vilja se bar dina smycken?

– Jag är stolt över att de människor som köper mina smycken och som kanske inte har stark ekonomi, typ sjukvårdspersonal. Det är viktigare än de kändisar som bär min smycken även om det är ett fint betyg för min design.

Det finns bara en av dig, när önskar du att det fanns två?

– Många gånger, speciellt i början av min designkarriär då jag jobbade hårt. Och ibland när barnen var små!

Vad har du alltid i din handväska?

– Mobil, en kreditkorthållare som jag designat för Akademibokhandeln och en anteckningsbok, såklart. Idéerna kan ju komma när som helst. Sen lite rött läppstift om det är en ”röttläppstiftdag”.

Annons

Vilken modetrend vill du aldrig ha tillbaka?

– En del av 80-talet är ju så fult, been there, done that. Tyvärr är ju mycket av det inne nu, svårparerat eftersom jag älskar mode...

Vilken är din guilty pleasure?

– Gröna grodor men de måste vara från Aroma. När jag bodde i New York köpte jag svenskt godis på butiken ”Sockerbit”. Jag fick dem att byta till rätt leverantör.SS

Änglar, finns de?

– Naturligtvis, i alla fall hemma hos mig

Vilket är ditt smeknamn på din partner?

– Ett, ”älskling”. Men hon har många på mig, he he.

När grät du senast?

– När jag såg ”I förövarnas spår” på SVT. Då gråter min själ. Varje gång jag ser flyktingar som färdas över hav med hopp om ett drägligare liv blir jag ledsen.

Vart reser du när du vill vara dig själv för en stund?

– Till vårt lantställe, där finner jag ro i det gröna lugnet och fixar med mina rosor.

Ditt bästa kulturtips i höst?

– Lyssna på Eva Dahlgrens senaste musik ”Evalution”.

Läs mer:

Annons