Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: InredningMat och dryckResor

Elaine Eksvärd om starka mötet: "Hon räddade mitt liv"

19 okt, 2018 
AvMikaela Alex
Elaine Eksvärd
Elaine Eksvärd har berättat om pappans övergrepp och gått hårt på mot förövare i samhället. Men nyligen fick hon chansen att tacka en person som hon menar räddade hennes liv.
Annons

Retorikexperten och medieprofilen Elaine Eksvärd har tidigare berättat öppet om övergreppen hon utsattes för av sin pappa när hon var liten. Du kan till exempel läsa mer om det här.

För tre år sedan, efter att pappan skickat en osmaklig film till henne, bestämde hon sig för att lägga över skammen där den hör hemma – hos honom.

– Jag skulle sluta skydda honom och hans släkt, och skriva en bok om allt han gjort mot mig. Jag skulle berätta om övergreppen, som började när jag var två. Och jag skulle polisanmäla honom. Aldrig mer skulle jag vara tyst, har Elaine sagt i en tidigare intervju med MåBra.

I boken, som fick titeln ”Medan han lever (reklamlänk)”, berättar hon om sina hemska upplevelser i barndomen, något hon även pratat om i en intervju med Femina.

– Jag förstod inte att det var fel då. Jag såg upp till min pappa och tyckte att han var bäst i världen. Han var lite som Pippis pappa. Men vi seglade inte ut på de sju haven, jag satt mest i hans soffa och såg på olämpliga filmer. Nu när jag ser det med vuxna ögon var det hemskt, men då visste jag inget annat, säger hon i intervjun.

Annons

Genom att dela med sig hoppas Elaine att problematiken ska belysas, att inget barn ska behöva gå igenom det hon själv fått genomlida. Hon driver även kampen genom den ideella föreningen #treskablinoll som hon är grundare till.

Elaine Eksvärd föreläser i Uppsala.

Nyligen när Elaine föreläste i Uppsala mötte hon en person som betytt oerhört mycket för henne, något hon berättar om på sin Instagram-sida:

”Det finns de inom socialtjänsten som fattar beslut på premissen ”Det är bra att barnet är med mamma/pappa”. Som att titeln ”mamma” eller ”pappa” garanterar trygghet och kärlek. Och så finns det sådana som Christina Bessner som fattar beslut på premissen ”Det är bra om barnet har det bra.” Christina var vår socialsekreterare i Skärholmen 1990 i fallet om min pappa. Då satt vi tillsammans på hennes rum. Hon var en av de som lyssnade på min mamma, såg mig och genomskådade min manipulativa pappa. Det var hon som fattade beslutet att jag inte skulle träffa pappa mer. Hon räddade mitt liv”

Annons

”Fick bita mig i läppen”

Under en paus i föreläsningen i Uppsala kom nämligen denna Christina fram till Elaine och berättade vem hon var – och det blev ett av Elaines starkaste ögonblick i livet.

”Jag fick bita mig i läppen för att inte bryta ihop helt. Jag bjöd upp henne på scen och berättade vem hon är och att hon räddade det där barnet på omslaget till ”Medan han lever”. Hon fick stående ovationer,” berättar Elaine vidare i inlägget.

Hon önskar att alla poliser, sjuksyrror, socialsekreterare och andra som jobbar med barn tog sig den tiden att lyssna på barnen, som Christina gjorde för henne, och avslutar det rörande inlägget med ett tack:

Elaine och Christina efter föreläsningen.
Elaine och Christina efter föreläsningen.

”Christina du är mitt livs räddare, min tro på mänskligheten, min kamp för barnen. Du är 69 år och still going strong för ”Jag måste fortsätta hjälpa barnen” sa du till mig idag. Börjar böla bara jag skriver detta. Jag älskar dig Christina, jag älskar dig, min mamma och jag tackar dig. Tack. För att du lyssnade och trodde på oss. Tack.”

Läs hela inlägget här:

 

Läs mer:

Annons