ELAINE EKSVÄRD

ÅLDER: 36 år.
FAMILJ: Maken Gustav, 42, Matheo, 6, Evelyn, 2, och Pascal, drygt 6 månader.
YRKE: Retoriker, föreläsare och författare.
BOR: I Stockholm.
SOCIALA MEDIER: Bloggar på Mama, har närmare 100 000 följare på Instagram @elaineeksvard och finns på Twitter under @ElaineEksvard.
AKTUELL: Med kampanjerna TreskablinollFörskolebrevet och Intesåkonstigt samt med nyutgåva av boken Härskarteknik (Forum). Skriver också på en kriminalroman.

HON ÄR RÖSTEN som gör sig hörd. En megafon för dem som inte kan göra sig hörda, för de oskyldiga, för barnen. En stämma som aldrig låter sig tystas. Modig, helt klart. Men inte enligt henne själv.

– Jag har aldrig sett mig själv som modig. Vad är det jag ska vara rädd för? Jag har alltid utgått från att alla säger vad de tycker.

I Elaine Eksvärds späckade schema har vi lyckats pricka in en lunchträff innan hon ska föreläsa här, på Clarion Sign i Stockholm. I vagnen bredvid oss ligger hennes och maken Gustavs tredje tillskott i familjen, sonen Pascal.

– När jag var liten sa mina föräldrar aldrig att jag var en fin prinsessa, fortsätter Elaine. Jag fick höra att jag var tuff. Och det har jag alltid haft att leva upp till.

Jag vill kunna övertyga. Eller hjälpa andra att göra sig begripliga.

Och visst är hon tuff. Utan att tveka hör vi henne proffsigt svänga sina ord likt ett tveeggat svärd när hennes rättvisepatos brinner inom henne. Så när Elaine berättar att det redan i lågstadiet var henne tjejerna tog hjälp av när någon pojke hade varit dum är det inget som förvånar.

– Jag gick direkt och konfronterade killen. Jag tycker fortfarande att det är jättekul att konfrontera folk som är dumma. Vid ett tillfälle i tredje klass blev jag slagen av tre killar. Det var ju fegt att vara tre mot en, tänkte jag då.

VI KÄNNER IGEN henne som retorikexpert i tv och från hennes många retorikböcker, såsom Härskarteknik och Snacka snyggt. Hon ligger också bakom de sociala kampanjerna Treskablinoll, Förskolebrevet och Intesåkonstigt. Initiativ som alla sätter barnen i fokus.

– Retoriken är mitt jobb, men barnen är min kamp, säger hon medan hon lyfter upp Pascal och lägger honom vid bröstet.

– Jag tycker om att strukturera upp talet och övertyga folk, fortsätter hon. Men de som inte håller med mig vill jag inte platta till eller vara en besserwisser mot. Jag vill kunna övertyga. Eller hjälpa andra att göra sig begripliga.

Jag förstod inte att det var fel då. Jag såg upp till min pappa och tyckte att han var bäst i världen.

Att hon hade talets gåva insåg hon alltså redan på skolgården, men det var under studietiden i London efter gymnasiet som hon upptäckte vad hon verkligen skulle göra av den.

– Många av mina studiekamrater kunde redogöra precis för vad som stod i retorikböckerna, men kanske inte omsätta det lika väl i verkligheten. De grottade ner sig i Aristoteles, medan jag tänkte: Den där gubben är död sedan många år, kan man inte prata om retorik i vardagen? Det var inte så många som ville det, och där såg jag ett hål i marknaden. Att lära folk ge svar på tal och rusta dem i sin vardag.

I dag driver hon flera bolag, bland annat ett retorikföretag med sin man och tio anställda.

– Efterfrågan på att kunna ge svar på tal blir bara större och större. Inte minst sedan metoo-rörelsen tog fart. Jag skulle så gärna vara på alla dessa vanliga arbetsplatser där sexisterna härjar och göra som jag gjorde på skolgården som liten.

MEN TROTS ATT Elaine alltid har haft en hård panna finns det en fråga hon tystats i. Den om de sexuella övergrepp som hennes pappa utsatte henne för från två års ålder.

– Jag förstod inte att det var fel då. Jag såg upp till min pappa och tyckte att han var bäst i världen. Han var lite som Pippis pappa. Men vi seglade inte ut på de sju haven, jag satt mest i hans soffa och såg på olämpliga filmer. Nu när jag ser det med vuxna ögon var det hemskt, men då visste jag inget annat.

Föräldrarna skilde sig tidigt och Elaine bodde regelbundet hos pappa varannan helg.

– När jag var 21 år sa jag upp kontakten med honom, när jag bodde i London och hade hittat min gudstro. Jag hade blivit vuxen på något sätt och bara konfronterade honom en dag.

MINNENA AV VAD ELAINE varit utsatt för, ”en barndom som inget annat barn ska behöva vara med om”, där hon bland annat fick se på porrfilmer samtidigt som hennes pappa var med en prostituerad i rummet bredvid, blev extra påtagliga när hon själv fick barn 2012. Och när hennes pappa en dag för några år sedan skickade ännu ett osmakligt sms fick hon nog.

– Det var helt surrealistiskt. Direkt efter att jag läst sms:et ringde jag min förläggare och hörde mig själv säga: ”Jag vill berätta en sak. Jag blev sexuellt utnyttjad när jag var liten. Jag vill skriva en bok medan min pappa lever så att han får ta skammen och så att andra kan få hjälp. Den ska heta Medan han lever. Nu måste jag gå till polisstationen och anmäla honom.” Och så gick jag dit.

Finns det en gud, så kan han dra åt helvete. Just i dag, när jag släpper den här boken, varför händer det här?

BOKEN SKULLE SLÅ NER som en bomb. Elaine var en offentlig person och av hennes fem böcker skulle det här bli hennes viktigaste. Men samma dag som Medan han lever (Forum) kom ut fick hon ett annat besked som gjorde att tankarna på boksläppet bleknade. Hon fick veta att hennes då knappt ettåriga dotter, Evelyn, har kromosomavvikelsen Williams syndrom.

– Min värld raserades. Jag var inte fokuserad på boken, jag var någon annanstans. Ens barns utmaningar är ens värld. Nu är ju jag troende, men jag minns att jag tänkte: Finns det en gud, så kan han dra åt helvete. Just i dag, när jag släpper den här boken, varför händer det här? Jag blev arg, ledsen och förtvivlad. Mest tänkte jag på Evelyn.

WILLIAMS SYNDROM innebär att man saknar upp till 27 gener, vilket gör att man får vissa karakteristiska drag. Det är vanligt med synfel och problem med hjärtat och man kan få intellektuell funktionsnedsättning.

– Det innebär också att man litar på precis alla, säger Elaine och tillägger med ett leende:

– Evelyn har dock rätt bra integritet, hon tycker inte om att pussas på munnen. Hon ger sin handflata i stället. Hon är väldigt härlig.

Jag tycker inte att jag bråkar, jag skyddar

DET TOG ETT ÅR för Elaine och Gustav att smälta beskedet innan de ville dela det offentligt. Men när tiden var mogen gjorde de precis som när Elaine berättade om de sexuella övergreppen – genom att lyfta frågan till att bli större än sig själv.

– Jag ser på kändisskapet som att jag har fått ett strålkastarljus. Ett ljus jag kan välja att antingen stå i eller rikta mot frågor som jag tycker är viktiga. Jag vill göra det sistnämnda så länge jag kan. Du vet aldrig när ljuset släcks.

I samband med att Elaine berättade om Evelyns diagnos startade hon också kampanjen Intesåkonstigt, med syfte att lyfta alla barn med funktionsvariationer.

– Det ger större trovärdighet om man själv är i närheten av det. Men många föräldrar till barn med Williams syndrom vill inte prata om integritet. De vill inte närma sig problemet sexuella övergrepp, men det finns där och det är tre gånger fler i varje särskoleklass som blir utsatta, alltså nio barn i varje klass, lågt räknat. Vill man inte se det, då blir barnen lättare offer.

KAMPANJEN TRESKABLINOLL handlar om att bekämpa sexuella övergrepp mot barn, med mål att de i genomsnitt tre utsatta barnen i varje klass ska bli noll. Elaine skapade samtidigt Förskolebrevet, brev som vårdnadshavare eller anhörig till barn kan skicka till sina förskolechefer, med en uppmaning om att samarbeta kring tio förebyggande riktlinjer och en integritetspolicy.

– Tack vare Förskolebrevet la utbildningsministern in undervisning kring ”integritet” i läroplanen för förskolan.

Kanske är det hennes driv och alla kontakter (Elaine har bokat möte med samtliga partiledare för att diskutera sexualbrottsfrågan i vår) som är anledningarna till att Elaine vann pris som Årets kvinnliga entreprenör 2017. Att hon får saker i rullning är det ingen tvekan om.

– För att få inflytande är socialt kapital valutan. För att kunna driva frågor behöver du människor. Det är därför jag använder sociala medier. Om alla Kardashians förstod att de inte behöver sälja läppglans, utan kan rikta sitt sociala kapital mot viktiga frågor – och få en enorm effekt – skulle det kunna ändra jordens utveckling.

Tre barn i varje klass utsätts för sexuella övergrepp

VI ÅTERKOMMER TILL modet och oräddheten. Var kommer den där tryggheten ifrån?

– Ibland kan jag bli ängslig och känna att folk tänker att där kommer hon som bara bråkar. Men jag tycker inte att jag bråkar, jag skyddar.

Hon berättar om ett tillfälle på gymmet när hon skulle lämna barnen för barnpassning.

– Där stod det en ung kille som jag aldrig hade sett förut, så jag ställde frågor om hans bakgrund och om han lämnat utdrag ur brottsregistret. Alla tittade på mig. Då behövde jag förklara: det här är inte personligt, det är statistik. Mina ögon är ständigt öppna, vi måste alla tänka att det är vår angelägenhet. Jag vill utrota problemet.

Med ett hjärta som ständigt brinner, kan hon någonsin koppla av och ifrån?

– Ja, ibland. Men då kommer jag på mig själv med att skämmas för det. Men jag kan ibland längta tills barnen blir vuxna, så att jag vet att vi fixade det. Jag vill inte vara något skäl till terapitimmar, så jag försöker vara närvarande och ge så mycket tid som möjligt till mina barn.

Hon och Gustav försöker att lösa pusslet, bland annat genom skärmfria dagar och minimerat resande i jobbet.

– Vi har varit tillsammans i tio år nu, men det tog nog närmare åtta år innan jag slutade tro att allt ska gå åt helvete mellan oss. Jag har känslomässigt inte vågat lita på en man. I dag kan jag äntligen se oss bli gamla ihop, det är trygghet.

Vår lunch är slut, Elaine ska göra sig redo för föreläsning. Innan vi skiljs åt berättar hon att de precis har flyttat till hus och är i inredningstagen.

– När vi köpte soffor häromdagen frågade vår arkitekt varför vi skulle ha så stora soffor. Men det är ju tre barn i varje klass som utsätts för sexuella övergrepp, så det är rimligen tre barn i våra barns klasser. Vårt hem ska vara öppet för dem, då det är bra med stora soffor.

TACKLA TYSTNAD

– En tystnadsterrorist bestraffar i en konflikt genom att vara tyst, utan att säga vad som är fel. Den tysta härskartekniken skapar en sorts förväntansångest och osäkerhet, inte minst när föräldrar gör så mot sina barn, som då inte vet varför de blir bestraffade. Många har hört av sig till mig om det här och bett om hjälp att hantera det, säger Elaine.

1. Bryt tystnaden.

2. Tolka tystnaden och berätta hur du upplever den.

3. Be om en chans att förstå.

4. Dra en gräns, säg att du inte vill bestraffad i tystnad utan att förstå varför.

5. Spekulera inte kring varför personen är tyst. Fråga.

AV ELIN LILJERO ERIKSSON

FOTO JESPER ANHEDE

Denna artikel publicerades ursprungligen i Femina nr 04/2018. 

Läs även:
Elaine Eksvärd: 11 knep som gör dig mer omtyckt av andra

Retorikexperten: Så ökar du din trovärdighet – 3 tips!

8 knep för att framstå som mer självsäker