Hon är rösten som gör sig hörd. En megafon för dem som inte kan göra sig hörda för de oskyldiga, för barnen. En stämma som aldrig låter sig tystas. Modig, helt klart. Men inte enligt henne själv.

– Jag har aldrig sett mig själv som modig. Vad är det jag ska vara rädd för? Jag har alltid utgått från att alla säger vad de tycker, berättar hon.

Vi känner igen henne som retorikexpert i tv och från hennes många retorikböcker, såsom Härskarteknik och Snacka snyggt. Hon ligger också bakom de sociala kampanjerna Treskablinoll, Förskolebrevet och Intesåkonstigt. Initiativ som alla sätter barnen i fokus, eftersom ämnet ligger henne så varmt om hjärtat.

Som barn blev hon själv utsatt för sexuella övergrepp av sin pappa i många år, vilket hon också skrivit en bok om. I dag är hon mamma till tre, varav 2-åriga Evelyn har kromosomavvikelsen Williams syndrom.

I samband med att Elaine berättade om Evelyns diagnos startade hon kampanjen Intesåkonstigt, med syfte att lyfta alla barn med funktionsvariationer.

– Det ger större trovärdighet om man själv är i närheten av det. Jag ser på kändisskapet som att jag har fått ett strålkastarljus. Ett ljus jag kan välja att antingen stå i eller rikta mot frågor som jag tycker är viktiga. Jag vill göra det sistnämnda så länge jag kan. Du vet aldrig när ljuset släcks.

En annan kampanj hon driver är Treskablinoll, som handlar om att bekämpa sexuella övergrepp mot barn, med mål att de i genomsnitt tre utsatta barnen i varje klass ska bli noll.

– När vi köpte soffor till vårt nya hus häromdagen frågade vår arkitekt varför vi skulle ha så stora soffor. Men det är ju tre barn i varje klass som utsätts för sexuella övergrepp, så det är rimligen tre barn i våra barns klasser. Vårt hem ska vara öppet för dem, då det är bra med stora soffor.

FAKTA: ELAINE EKSVÄRD

ÅLDER: 36 år.

FAMILJ: Maken Gustav, 42, Matheo, 6, Evelyn, 2, och Pascal, drygt 6 månader.

YRKE: Retoriker, föreläsare och författare.

BOR: I Stockholm.

SOCIALA MEDIER: Bloggar på Mama, har närmare 100 000 följare på Instagram @elaineeksvard och finns på Twitter @ElaineEksvard.

AKTUELL: Med kampanjerna Treskablinoll, Förskolebrevet och Intesåkonstigt samt med nyutgåva av boken Härskarteknik (Forum). Skriver också på en kriminalroman.

Hela intervjun med Elaine Eksvärd finns i FEMINA nr 04/2018.

AV ELIN LILJERO ERIKSSON

FOTO JESPER ANHEDE