Trendar: InredningMat och dryckResor

En hemlig italienare

08 aug, 2013 
AvFemina
Marche i Italien
Annons
vallmo-langs-vagen-marche-italien
utsikt-marche-italien
utsikt-fran-torn-marche-italien

Marche utmärks av stora kontraster. Från badorter med långa st­rän­der till Monte Sibillinis snötäckta alplika t­oppar. Från nationalparker med mäktiga vandringsleder till städer som dignar av arkitektur och historia. (Marche är faktiskt den region med flest museer i hela Italien, hela 344 stycken.) Här behöver Italienfantasten inte sakna något. Eller som reseförfattaren Guido Piovene skrev med lätt igenkännbar italiensk patriotism: ”Med sin bredd av olika landskap är Italien ett destillat av världen. På samma sätt är Marche ett destillat av Italien.”

Annons

Marche ligger mitt i Italien, rygg mot rygg med Umbrien men gränsar också mot Toscana, Lazio, Abruzzo och Emilia-Romagna. Det är en glesbefolkad region, omtalad för sin lugna och oförstörda karaktär. En undersökning om välbefinnande i flera ­italienska ­regioner visade att männi­skorna i Marche är mest nöjda med livet. I Sverige har denna del av Italien varit i det närmaste okänd. Priserna är ofta hälften mot Toscanas turist­städer, ibland ännu lägre.

För de flesta besökare är kusten en given utgångspunkt. Längs hela kustlinjen mot Adriatiska havet följer ett långt band av klassiska badorter som börjar borta i Rimini i grannregionen Emilia-Romagna och fortsätter genom större delen av Marche. Pesaro, Senigallia, Gabicce Mare, Fano, Marotta, Cupra Marittima… Om man vill kan man räkna till 26 stycken badorter på rad i Marche. Onekligen är de rätt lika varandra med sina rader av parasoller och ­pastellfärgade badhytter, men alla delar också samma oefterhärmeliga charm och en nostalgisk fläkt av ett obestämt 1950-, 1960-tal.

Annons

Om parasolltäckta stränder inte är din önskedröm finns underbara alternativ. Söder om regionhuvudstaden Ancona blir den annars övervägande flacka kusten helt annorlunda. Här börjar Riviera del Conero, där ­branta berg och kalkstensklippor reser sig dramatiskt ur havet och bara lämnar små remsor av lågland mellan sig och vattnet. Området är makalöst vackert och skyddat i sin helhet som naturreservat.

Vid en vik finns lilla paradiset ­Portonovo, egentligen bara ett fiske­läge, men med ett par intressanta ­ställen att bo över på. Det finaste ­heter Fortino Napoleonico, en befästning från ­Napoleontiden omgjort till ett utsökt fyrstjärnigt hotell. På promenadavstånd finns flera stränder, samt ett medeltida vakttorn och en kyrka från 1200-talet, bägge alldeles intill vattenlinjen.

Ännu en bit söderut, där Riviera del Conero återigen börjar plana ut, ­ligger staden Numana med anor från romarriket. Från den lilla hamnen kan man följa med båtturer till stränder nedanför klippstupen som inte går att nå på något annat sätt än från vattnet. Numana är också ett förträffligt val för en långlunch med havsutsikt. Det ter sig knappast förvånande att regionen med sitt läge mitt i Italien är ett himmelrike för kulinariska fröjder och att maten med sina många specialiteter framstår som ett skäl i sig för att komma hit. När man mättats av sol, bad och skaldjursluncher, lockar inlandet i Marche för en rundtur med bil. På snirkliga och ständigt ­överraskan­de vägar dyker historiska städer och byar upp som både tiden och turistmyndigheterna tycks ha glömt bort.

Annons

Faktiskt är detta den allra bästa hemligheten med Marche: att här finns ett Italien som återstår att ­upptäcka på helt egen hand, med ­platser vars stigar, trottoarer och torg inte redan trampats av oräkneliga ­turister före dig.

SÅ RESER DU
Transfer: Tåg från Anconas ­flygplats tar ungefär 20 minuter in till staden.
Resa runt: Hyrbil rekommenderas. Se gärna till att bilen har gps. Det är svårt att hitta på småvägarna.
Klimat: Tidiga vårar och sena höstar. Turistsäsongen varar från slutet av april till början av oktober.
Mer info: www.le-marche.com.

vy-marche-italien

SPECIALITETER FRÅN TRAKTEN
Brodetto – soppa med havets läckerheter som görs på flera sätt, bland annat med grönpeppar eller saffran.
Olive ascolane – friterade oliver med fyllning, oftast kött eller fisk.
Vincisgrassi – hemgjord speciallasagne med kött, svamp och béchamelsås. Receptet uppfanns på 1600-talet.
Stoccafisso all’anconetana – lutfisk i mustig gryta med potatis, tomater och andra grönsaker.
Torta nociata – kaka där valnötter mixas med olivolja och kombineras med både citroner och apelsiner.
Ciarimboli – korv från staden Jesi smaksatt med vitlök, peppar och rosmarin.
Caffè corretto – en stark men frestande skapelse av kaffe, anis, rom och konjak.

Annons

MISSA INTE

Trolska Gradara

Byn är som hämtad från en sagobok med sin intakta medeltida stadsmur. Den står med på den exklusiva listan över Italiens vackraste byar; I Borghi più belli d’Italia. Här hämtade Dante inspiration till berättelsen om Francesca och Paolo. I slottsborgen fascinerar välbevarade interiörer från 1400-talet.

Världsarvet Urbino

Hela Urbinos stadskärna är klassat som världsarv med hertigpalatset Palazzo Ducale som höjdpunkt. Det rymmer unika slottsmiljöer och en av Italiens finaste samlingar av renässansmåleri.

Operastaden Pesaro

En av de trevligaste badorterna i Marche är känd som operakompositören Rossinis hemstad. Missa inte Pesaros operafestival om du är i närheten av staden i augusti, www.rossinioperafestival.it.

Grottorna-i-Frasassi

Världens största grottor, räknat i takhöjd, är så varierade med olika ”rum” att man nästan tror att de är skapade av mänsklig hand. Allt från femton meter höga stalakiter till halvt genomskinliga, nästan papperstunna stenformationer. Ett par timmar med bil från kusten, men det är det värt.

Reportaget har publicerats i ett tidigare nummer av Femina där du varje månad kan du läsa om nya, spännande resmål. Missa inte magasinet i butik.

Annons