Trendar: InredningMat och dryckResor

En långweekend i Aten

24 feb, 2015 
AvFemina
Annons
blandade-bilder-fran-Aten

Att börja dagen uppe på Akropolis och titta ner över en av Europas äldsta och kulturhistoriskt mest betydande stad är ett måste. Vill man sedan byta spår och uppleva det nya Aten ska man ta sikte på heta distriktet Gazi. Här finns det senaste inom kultur och nöjen, från läckra restauranger och barer till trendiga gallerier och klubbar. Aten kostar mindre än på länge och kanske är det nu man ska passa på att åka hit. Krisens Grekland förtjänar vårt medlidande, men vi hjälper grekerna ur den genom att konsumera i landet.

Staden kan bli het mitt på sommaren men är annars skön nästan alla tider på året.

Agora

Det antika Agora (marknads­platsen) ligger naturskönt med fina vyer mot Akropolis. Här finns Hefaistosttemplet, det mest väl­bevarade grekiska templet från antiken. Besök även nutidens Agora, de färgstarka marknadskvarteren mellan gatorna ­Sofokleous och Evripidou.

Annons

Stadsdelen Gazi

Allt fler konstgallerier, barer, ­restauranger och musikklubbar tar över gamla fabrikslokaler i trendiga stadsdelen Gazi. Missa inte The Butcher Shop, en utmärkt psistaria (grillrestaurang) på Persefonis 19.

Psaras

Genuin grekisk mat och romantisk stämning med enkla träbord på avsatser. Favorit hos lokalborna, trots att det ligger i turistiga om­rådet Plaka.

Adress: Erechtheos 16 och ­Erotokritou 12, Plaka.
www.psaras-taverna.gr

Attalos Hotel

Mycket välskött budgetpärla som fått många omnämnaden för prisvärdhet. Med fina vyer över Psirídistriktet som är berömt för sitt nattliv. Dubbelrum från 440 kr.

Adress: Athinas 29.
www.attaloshotel.com

Art Hotel

Elegant fyrstjärnigt hotell med bra läge mitt i city, men den höga standarden märks inte prismässigt. Dubbelrum från 460 kr.

Adress: Marni 27.
www.arthotelathens.gr

Så reser du:

SAS, Lufthansa, Austrian Airlines med flera flyger till Aten från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn.

Prisexempel: 1 940 kr (från Stockholm med SAS/ Lufthansa).

Forexindex är 52

(Sverige = 100).

Hur mycket kostar det?

En kopp kaffe: 8–24 kr

En öl: 15–26 kr

Ett glas vin: 18–37 kr

AV ANDERS PIHL

Reportaget har publicerats i ett tidigare nummer av Femina där du varje månad kan du läsa om nya, spännande resmål. Missa inte magasinet i butik.

Annons