Trendar: InredningMat och dryckResor

En långweekend i Lissabon

24 mar, 2015 
AvFemina
Annons
weekend-i-Lissabon

Havet gör sig påmint i den ljumma vind som drar genom Lissabons sluttande gränder. Klimatet är behagligt en större del av året än på de flesta håll i Europa. Lika milt sinnat är Lissabon mot din plånbok. Man äter och lever billigt i den portugisiska ­huvudstaden. De senaste åren har staden fått en ansiktslyftning. Det märks tydligt vid det nyrenoverade torget Terreiro do Paço, promenadstråket Ribeira das Naus och inte minst i de tidigare ruffiga kvarteren Cais do Sodré där nu hippa klubbar och boutiquehotell frodas. Lissabon börjar också bli en gourmetdestination att räkna med, och allt fler restauranger belönas med Michelinstjärnor, exempelvis Belcanto och Feitoria. Och skulle du mot förmodan tröttna på citylivet ligger Algarvekusten med sköna stränder och golfbanor inom nära räckhåll.

Annons

Time Out Mercado da Ribeira, Cais do Sodré

Trendig saluhall som öppnade 2014 vid Lissabons största marknad Mercado da Ribeira. Har genast blivit en storfavorit med 35 läckra delikatess-stånd.

Adress: Avenida 24 de Julho.

Meson Andaluz

Tapaskrog i klass med de bästa i Spanien. Här äter man sig riktigt mätt för runt 150 kr. Skön ute­servering på sommaren.

Adress: Travessa do Alecrim 4.
http://mesonandaluz.besttables.com/

A Baiuca

Liten taverna som bjuder på ensopada de borrego, lammstuvning med rostat bröd. Genuin fadosång och mycket feststämning på torsdagar till måndagar. Varm­rätter från 60 kr.

Adress: Rua de São Miguel 20, Alfama.

Lisbonaire Apartments

Prisvärda hotell-lägenheter med smakfull inredning av portugisiska designers. Husets takterrass är perfekt för att se solnedgången. Från 320 kr per person/natt.

Adress: Rua da Glória 16.
www.lisbonaire.com

Freeport Outlet

Europas största outlet säljer internationella märken till omkring femtio procent av originalpriset. 140 olika butiker och lekland för barn.

Annons

Adress: Avenida Euro 2004 2890-154 Alcochete.

www.freeport.pt

Så reser du:

TAP, KLM, SAS och Lufthansa flyger till Lissabon från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn. Prisexempel:

2 340 kr (fr Stockholm med TAP)

Forexindex är 55

(Sverige = 100).

Hur mycket kostar det?

En kopp kaffe: 17–26 kr

En öl: 18–28 kr

Ett glas vin: 20–45 kr

AV ANDERS PIHL

Reportaget har publicerats i ett tidigare nummer av Femina där du varje månad kan du läsa om nya, spännande resmål. Missa inte magasinet i butik.

Annons