Att sätta fingret på och definiera själva ordet karisma är inte helt enkelt.

Enligt de gamla grekerna så står karisma för ”nådens gåva”, grekerna ansåg att det var en medfödd egenskap huruvida man blir omtyckt eller inte. Och att bli omtyckt hänger ofta i vår nutida kultur även tätt ihop med huruvida man ser bra ut eller har massor med pengar på banken. Men om man inte har turen att komma till världen med denna kombination så är det inte kört, du kan bli karismatisk ändå.

För sanningen är att karisma är ett beteende som vi alla kan lära oss att bemästra, på samma sätt som vi lär oss ett nytt språk eller en ny hobby.

Ända sedan antiken har experter nyfiket undersökt vad exakt karisma är för något, det är mycket som fortfarande är okänt, men man har genom tiderna lyckats fastställa två saker.

Det ena är att vi människor är dragna till vissa andra personer, särskilt dem vi tycker om. Även om det inte alltid är fallet, så kan vi även känna oss dragna till en karismatisk skurkaktig typ. Det andra är att vi människor är bedrövligt dåliga på att riktigt sätta fingret på vad det är som gör att dessa människor är så tilldragande, är det ett fint leende, eller är det förmågan att berätta en bra historia?

Det är få som snabbt kan identifiera vad det är som gör att en person har en sådan magnetisk personlighet.

John Antonakis, som är professor i organisationsbeteenden vid Universitetet i Lausanne i Schweiz säger till New York Times att karisma, i dess mest basala form, är en form av informationssätt.

— I grund och botten handlar karisma om att signalera information på ett symboliskt, känslomässigt och värdebaserat sätt. Alltså handlar karisma om att använda verbala — vad du säger — och ickeverbala tekniker, säger han till NY Times. 

Olivia Fox Cabane, karisma-coach säger till NY Times att det går att koka ner ett karismatiskt beteende till tre punkter som alla kan lära sig.

Närvaro

Den första är närvaro och att befinna sig i nuet. När du känner att du tappar fokus när du pratar med någon kan du hitta fokus igen genom att centrera dig själv. Lägg märke till din egen andning, alla ljud och alla de små känslorna i kroppen. Lite som på yoga i Savasana när man känner av kroppen, hur de små stickningarna som startar i tårna som tar sig uppåt genom kroppen och sedan strålar ut i ansiktet.

Makt

Den andra punkten handlar om bryta självpålagda barriärer snarare än att nå högre status. Det handlar om att lyfta stigmatiseringen som hänger ihop med den framgång som du redan har gjort och det som kallas för Bluffsyndromet, som ofta kan stå i vägen och hindra folk. Rädslan för att man inte är värd den position som man befinner sig i. Ju högre upp på stegen du kommer, desto starkare blir den känslan. Det är enklare sagt än gjort, men nyckeln är att tro på sig själv och försäkra sig själv om att man hör hemma i de sammanhang man befinner sig och att man är värdefull och intressant för andra.

Känsla

Den tredje punkten handlar om personlig värme och den är lite svårare att fejka. För den bygger på att du utstrålar en typ av känsla som signalerar godhet och acceptans. Samma känsla som du själv kan få av en nära släkting eller en god vän. Men det är svårt, med tanke på att de som utmärker sig och är varma personer har också förmågan att skapa dessa känslor hos folk som de precis träffat.

För att lyckas på denna punkt kan det hjälpa om man tänker på en person som man verkligen tycker om och sedan fokusera på det som du tycker allra bäst om i era interaktioner. Testa att göra detta innan du träffar en person eller i kortare stunder när du lyssnar på någon annan som pratar. Detta kan förändra din kropps kemi på sekunder och gör att även den mest introverta kan utstråla den typ av värme som man oftast förknippar med karismatiska personer.

Läs även:
8 knep för att framstå som mer självsäker

7 knep som kan stärka din självkänsla

Så boostar du självförtroendet hos din tweenie eller tonårsdotter

Mest läst