Eva Dahlgren på hyllningskonserten för Marie Fredriksson

Det blev en stark och känslosam kväll på Stora Teatern i Göteborg när delar av artisteliten på måndagen hyllade den folkkära sångerskan och tillika världsstjärnan Marie Fredriksson som gick bort i början av december 2019 i sviterna av sin cancersjukdom.

Plats på scen syntes förutom Roxette-kollegan Per Gessle, också Eva Dahlgren, Agnes Carlsson och Linnea Henriksson, som alla var märkbart tagna av stunden.

Agnes Carlsson fick ”vara Marie” när hon framförde en Roxette-hit med Per Gessle. Foto: Björn Larsson Rosvall

Linnea Henriksson tolkade Marie Fredrikssons hit Efter stormen från 1987 och Per Gessle gav publiken rysningar när han framförde Roxettes världshit It must have been love tillsammans med Agnes Carlsson.

Eva Dahlgren sjöng den finstämda Sparvöga och hade stora problem att hålla känslorna på plats.

”Skönt med solglasögon”

I ett instagraminlägg efter konserten berättar Eva Dahlgren att det nog aldrig har gråtits så mycket backstage någonsin och att hon var glad att hon hade sina stora solglasögon att gömma sig bakom.

”Ibland är det skönt att ha dålig syn och få ha stora glasögon”, skriver sångerskan och vidare:

”Nu ska vi som lever leva våra bästa liv för varandra och för dem som inte längre kan.

Nyheten om Marie Fredrikssons död försatte hela den svenska musikbranschen i sorg och flera artister har i både uttalanden och egna musiktolkningar ärat sångerskan. First Aid Kit framförde en känslosam version av It must have been love under Musikhjälpen och Kakan Hermansson invigde tillsammans med kören Get Up Soul Choir Elle-galan med en tolkning av The Look. 

Mycket Marie

Under hyllningskonserten på På Stora Teatern i Göteborg deltog också Maja Ivarsson och Petra Marklund.

– Vi fick se mycket av Marie ikväll. Hon ville ha starka känslor och hade tyckt om den här kvällen, sa Marie Dimberg, Marie Fredrikssons mångårige manager, till Göteborgsposten.

Konserten sänds i SVT lördagen 25 januari.

Marie Fredriksson blev 61 år.

Mer läsning

Femina