Trendar: InredningMat och dryckResor

Evelyn Mok: ”Jag har blivit av med min främsta inkomstkälla”

24 apr, 2020 
AvAlexandra Andersson
Corona slår just nu hårt mot kulturbranschen. Femina har pratat med författare, skådespelare, artister och programledare som ger sina bästa tips på hur man som konsument kan stötta kulturen genom krisen och hur de själva är påverkade.
– Jag håller på att försöka lära mig själv att baka vanligt bröd, berättar komikern Evelyn Mok.
Annons

Hur har dina planer och ditt jobb förändrats av coronakrisen? 

– Jag arbetar som stå-uppkomiker och skådespelare i England och har påverkats oerhört av krisen. Då allting  har stängt ner i England har alla mina live-gigg ställts in, och alla film-projekt har skjutits fram tillsvidare. Jag har blivit av med min främsta inkomstkälla vilket såklart är oroande.

Hur orolig är du för viruset och dess konsekvenser? 

– Då jag bodde kvar i London fram till första veckan de gick in i lockdown har jag upplevt hur allvarlig den här pandemin kan bli om den inte kontrolleras tidigt. Att sen komma tillbaka till Sverige där allt verkar rulla på som vanligt, trots en ökning av smittspridning i landet, känns oerhört absurt. Detta oroar mig något oerhört då mina föräldrar är äldre och båda tillhör riskgrupper och jag själv har diabetes och högt blodtryck. Jag oroar mig även för min bror som fortsätter jobba, där han dagligen kommer i kontakt med många människor. Sveriges strategi känns som en tickande bomb.

Annons

Vad kan man som konsument göra för att stötta kulturlivet i det här läget? 

– Många kulturarbetare har fokuserat på att sprida sina verk online, man kan stötta oss genom att följa oss på sociala medier, handla i våra e-butiker, eller bidra till våra patreon eller swish.

Hur tar du själv till dig kultur under krisen? 

– Jag lyssnar väldigt mycket på podcasts just nu, väldigt många amerikanska, favoriterna är Conan O’Brien Needs a Friend och true crime-serien Dateline som nu blivit podd.

Vilket är ditt bästa kulturtips i karantäntider – vad läser du/lyssnar till/ser på? 

– Jag kan också rekommendera koreanska serien Kingdom på Netflix, ett politiskt drama om efterverkningarna av kriget mellan Korea och Japan, med tvisten av zombies! Rätt passande i dessa tider.

Vilken kulturpersonlighet skulle du vilja lyfta särskilt? 

– Lydia Sandgren som precis debuterat med sin roman Samlade Verk, 700 sidor lång och ett mästerverk! Perfekt läsning för karantän-tider. Jag och Lydia var klasskamrater på högstadiet i Hammarkullen och det är väldigt roligt och spännande att se henne förverkliga karriären som författare.

Lydia Sandgren. Foto: Emilie Asplund

Vilka är dina planer för framtiden? (närmast och efter corona)

– Ingen aning, just nu är planen bara att sitta hemma och hobby-baka. Jag håller på att försöka lära mig själv att baka vanligt bröd, om det går bra är surdeg nästa steg!

Annons

Evelyn Mok spelar huvudrollen i humorserien ”Kurs i självutplåning” som går att streama på SVT Play

Foto: James Deacon

–––––––––––––––––––

KULTURSVERIGE I KARANTÄN – ALLA DELAR:

Annons