Diabetiker är en riskgrupp vid covid-19 – men det är fortfarande oklart hur pass allvarligt coronaviruset är för personer med diabetes.

Statistik från Italien visar till exempel att ingen med typ 1-diabetes har avlidit i Covid-19, uppger Diabetesförbundet. Men siffror från det svenska intensivvårdsregistret visar att 1 av 4 som intensivvårdas just nu (15/4) har diabetes.

Hur påverkar covid-19 diabetes?

Att diabetes räknas som en risk vid covid-19 beror på i huvudsak på två anledningar, uppger Petra Rizvi, projektledare vid Diabetesförbundet, för MåBra:

  1. Svårigheten att behålla ett stabilt blodsocker vid infektion och hög feber. Samma som kan inträffa vid alla infektioner och vid varje influensa. Det är oftare ett problem vid typ 1 diabetes då insulin måste tillföras utifrån och att det är svårt att beräkna doser. Personer med typ 2 diabetes har insulinproduktion kvar även om man behandlas med insulin. Det gör det ofta lättare att hålla nivån på blodsockret.
  2. Det andra skälet är att en av komplikationerna till diabetes är hjärt- kärlsjukdom, såsom hjärtsvikt, kärlkramp, hjärtinfarkt och stroke. Ofta är dessa komplikationer kopplade till ålder, antal år med diabetes och hur blodsockerkontrollen har sett ut. Sammantaget gör det att den med typ 2 diabetes oftare har dessa komplikationer.
Kvinna med diabetesmätare

Därför intensivvårdas diabetiker för covid-19

Petra Rizvi poängterar att risken, som alltid, måste bedömas från person till person.

Varför så pass många av de intensivvårdade har diabetes vet hon inte, om det till exempel handlar om att många äldre har diabetes typ 2.

– Vi har inte fått svar på det, men troligast är det kombinationen med andra faktorer/komplikationer som gör att de vårdas på intensiven.

Av: Anna Sundesten

Foto: TT

Läs mer:

Experter: Andningsövningar är viktigt vid corona

Jenny Strömstedts kritik mot coronahanteringen: Gör om! Gör rätt!

Linser eller inte under corona? Experterna svarar

Se mer inspirerande innehåll från oss på Femina: