Trendar: InredningMat och dryckResor

Experten om kopiorna: "Det är inga semlor i mina ögon"

11 feb, 2018 
AvOlle Arnell
Christer Sigvardsson är sekreterare i Semmelakademin och har inte mycket till övers för piratkopieringen av semlor. Vi ringde upp Sveriges främste semmelconnoisseur och redde ut vad som är en semla, en gång för alla.
Annons

Du har sett dem allihopa – semmelkopiorna. Nachosemlan, semmelwrapen, semmeldonuten, nutellasemlan, prinsessemlan och chokladsemlan.

Men bara för att folk gillar det så kan det väl ändå inte kallas semla? Våra kollegor på Cafe.se fick i fjol tag i Semmelakademins sekreterare sedan 23 år tillbaka, Christer Sigvardsson – och hans svar är lika aktuella i år.

Christer, vad säger du om semmelkopiorna?

– Det är inga semlor i mina ögon, det är något helt annat. En semla är en semla, även om de här andra varianterna kan se ut som en semla.

Ica Maxi i Borlänge har gjort en bakelse av chokladdoppad semmelbulle, nutellakräm och kakaogrädde. Är det en semla?

– Nej det är ingen semla, det är en chokladbulle. Kalla det chokladbulle i så fall.

Vad är det konstigaste du hört om?

– Det finns en livsmedelsbutik i Ljung som la marängsviss på bullen med banan och choklad och grädde och kallade det swissemla…. Jag må vara konservativ, men jag tycker inte det är en semla. Gör en riktigt semla först, innan ni gör massa annat.

Annons

Har du ätit en prinsessemla?

– Nej det har jag inget intresse av.

Har du ätit en semmeldonut?

– Nej.

Har du ätit en nutellasemla?

– Nej.

Har du ätit en semmelwrap?

– Ja det har jag gjort.

Vad tycker du om den?

– Det var alldeles för lite bulle. Det var bara lite torr deg, man tappade en dimension. Jag har även testat en wienersemla och det var alldeles för sött. Nä, det var hemskt.

Vilka är de största semmelsynderna?

– Att ha vaniljkräm istället för mandelmassa och att dryga ut grädden genom att vispa in luft i den.

– Det senaste med prinsessbakelse – att klämma in marsipan runt bullen, det blir bara too much. Finessen med en semla är ju balansen mellan bröd, grädde och mandelmassa.

När jag har gjort semlor har jag blandat ut mandelmassan med det urgröpta brödet.

– Ja, det är inget fel i sig men det funkar inte för ett konditori. Jag har smakat över 200 semlor, det finns inte två som är likadana, hur svårt ska det vara?

Annons

Vilken är semmelvärldens största bastard?

– Snackar vi riktiga semlor är det ett konditori i Skara, som jag inte minns vad det heter. Jag frågade folk på stan om det bästa konditoriet och de sa att det var det bästa, men när jag gick dit och beställde fick jag in en torr smaklös bulle som de hade skurit en skiva marsipan på istället för mandelmassa. Förr, på 50-60-talet skar man en skiva hård marsipan och lade i mitten och det stötte jag på nu. Men hallå?! tänker man ju. Vad ska man säga?

Och den bästa du ätit?

– Det är Trandareds konditori i Borås. De har en otroligt fin bulle och en väldigt god mandelmassa med en god vispad grädde.

Vad är semmelakademin?

– Vi är mellan 8 och 12 personer som provar så många semlor vi kommer över under en säsong. Personligen har jag provat fler när jag varit ute och rest. Jag testar precis allt.

Hur bedömer ni en semla?

– Vi har tre parametrar. Smaken värderas högst, sedan konsistensen, och lägst värderas storleken eller mängden semla. Det är ändå smaken som är viktigast.

Annons

Hur definierar du en semla?

– Vi har tre kriterier:

…Bullen ska ha en tydlig smak av kardemumma och vara både luftig och saftig på samma gång. Det är en konst, det är inte många som fixar det.

…Mandelmassan ska vara mandelmassa, inte marsipan. Den ska ha en tydlig, ren, fin mandelsmak. Hur svårt ska det vara? Marsipan är inte samma sak, det smakar massa socker som krasar, och vissa har vanilj i…

…Grädden ska vara som en riktig normalvispad grädde. Inte onödigt mycket luft i för då smakar den ju inte grädde.

Hur äter du dina semlor?

– Jag brukar säga så här, vi testar våra semlor före klockan 10 varje dag så att de är så färska det bara går, bara då kan du ge en rättvis bedömning. Men om du har en semla som stått en hel dag och börjat torka till så kan jag mycket väl tänka mig att äta den med mjölk och kanel. Men det är en helt annan grej. Då är den ju inte färsk. Äter man en riktigt färsk semla flyter den bara bort i  mjölken.

Hur lång är semmelsäsongen?

– Vi har som regel att vi kör från 1 januari fram till påsk, för då slutar de i regel att sälja semlor.
Artikeln publicerades ursprungligen på Cafe.se.

Läs mer:

Annons