Trendar: InredningMat och dryckResor

Experten slår fast: Så ofta borde du tvätta dina handdukar

07 dec, 2020 
AvAino Oxblod
FotografAlamy Stock Photo / NTB/TT.
I dessa tider av pandemi har vikten av personlig hygien och ordentligt tvättande av händerna lyfts upp på agendan som aldrig förr.
Men hur ska man egentligen tänka med sina handdukar?
Renlighetsexperten Louise Grønhøj reder ut hur ofta man ska tvätta sina olika handdukar – och det är oftare än man kan tro.
Annons
10 sätt att slappna av under coronapandeminBrand logo
10 sätt att slappna av under coronapandemin

2020 har det blivit viktigare än någonsin att man tar hand om sin personliga hygien. Men medan man pratar mycket om vikten av att tvätta händerna och hålla avstånd så glöms en viktig aspekt bort för att hålla sig frisk – ens handdukar.

Renlighetsexperten Louise Grønhøj driver företaget Basic Clean, och har gått igenom när man egentligen ska tvätta sina olika handdukar.

När det kommer till badlakan kan man vara trygg i att använda samma under en hel vecka, säger hon.

– Om du är ren när du torkar dig i handduken, bör du inte vara nervös för att använda samma i högst en liten vecka i taget. Problem uppstår bara om du inte har tvättat dig ordentligt när du torkar dig själv, säger hon till danska sajten Alt.

Hon tycker dock det är viktigt att handduken hänger så den kan torka ordentligt – bakterier trivs i fukt.

– För att förlänga livslängden på handduken innan du tvättar är det viktigt att du inte bara hänger den för att torka på en krok där den veckar sig, utan att du sprider ut handduken. Mikroorganismer trivs bäst i fuktiga miljöer och genom att hänga upp den med luft runt sig, så undviker du onödiga bakterier, säger hon.

Annons

Så ofta ska man tvätta handduken på toaletten

Louise uppmanar alla att använda sitt sunda förnuft – luktar handduken dåligt är det ett tecken på att den är full av ovälkomna bakterier, och dags att slänga i tvättkorgen.

När det kommer till handduk för händerna ska den tvättas mycket oftare än badlakan – i alla fall om den hänger vid toaletten, som många handdukar gör.

– Jag skulle rekommendera att du byter det varje dag. Vi delar ofta handduken bredvid toaletten med andra, vilket ökar risken för att vi smittas av allt från förkylning till hosta och influensa. Handhygien är verkligen viktigt för din hälsa, säger hon till Alt.

Annons