Du behöver inte ruinera dig själv för att skämma bort dig och din älskling.

Fredrik Schelin är en av Sveriges främsta vinskribenter och kännare inom mousserande vin och driver vinsajten dinvinguide.se. Han jobbar hårt på att ändra bilden av mousserande vin som något snobbigt och tycker att vi svenskar är duktiga på att haka på och vill lära oss mer.

Champagneexperten Fredrik Schelin.

”Jag dricker hellre ett bra mousserande vin från någon annan del av världen än en mindre bra champagne”, säger Fredrik Schelin.

– Den svenska konsumenten är mer kunnig och nyfiken på bubblande vin än någonsin förr. Effekten blir att man nu kan lansera fler och bättre mousserande viner ifrån andra områden än bara Champagne, säger han.

Champagne och annat mousserande vin har länge ansetts vara bland det mest romantiska man kan dricka och det finns många anledningar till att det är så. Först och främst anses champagne vara ett afrodisiakum och alltså få fart på lusten. Dessutom har champagne genom historien använts för att förföra. Den lyxiga känslan kring ishinken, smällen när korken åker ur flaskan och alla bubblorna har alltid setts förföriskt, det kan man se i konst och litteratur från många hundra år tillbaka i tiden.

Servera ditt mousserande vin i ett vitvinsglas, hellre än ett klassiskt flöjtglas eller kupa, säger Fredrik Schelin eftersom formen på glaset framhäver doft och smak bättre.

– Och så kan ni göra armkroksskål utan att spilla bubblorna, säger han.

Tummen upp för jordgubbar och champagne

Om man nu vill ha något att tugga på till sitt bubbel finns det saker att tänka på. Fredrik Schelin själv slår ett slag för de klassiska matchningar som skagen, skaldjur och löjrom.

– Det är enkelt och samtidig gott så varför inte lyxa till alla hjärtans dag med detta? säger han.

En annan klassiker är att äta jordgubbar till champagnen. Det är ju vansinnigt romantiskt men är det verkligen en bra idé, rent smakmässigt? Ja, säger Fredrik Schelin. I alla fall om du väljer en champagne med lite mer sötma.

– Sötman i jordgubben kommer att förstärka vinets syra och får vinet att upplevas som mindre sött.

Det du ska undvika är att matcha din champagne, eller ditt bubbel med rätter med mycket vinäger, ättika, rabarber, rå lök, lingonsylt, citrus och tropiska frukter samt vindruvor.

Fredrik Schelin tipsar här om sina fem favoritbubbelflaskor under 200 kronor som är perfekta till alla hjärtans dag.

– Ta tillfället i akt och bjud din käresta på lyxiga och härliga bubblor. Det är alltid läge att uppvakta sin partner oavsett dag, tycker jag, så varför inte använda alla hjärtans dag till en mysig dag ihop? Här har jag valt ut fem flaskor från vårt kära monopol som alla kostar under 200 kronor. De kommer från olika distrikt som jag själv gärna tar ett glas av. Varför inte köpa en av varje och ha din egen provning hemma. Jämför gärna vinerna bredvid varandra för att hitta just din favorit, säger Fredrik Schelin.

5 flaskor med bubbel under 200 kronor

Crémant

Crémant är ett mousserande vin från Frankrike som produceras enligt den traditionella metoden. Termen började officiellt användas i slutet av 1980-talet då uttrycket métodhe champenoise förbjöds på mousserande viner med annat ursprung än Champagne.

Crémant de Bourgogne Brut Extra

Friskt och superkrispigt med Chabliskaratär från Chablisproducenten Clotilde Davenne. Mineraldrivet, elegant och smakrikt med fina bubblor.

Artikelnummer: 7725

Pris: 149 kronor

Langlois Crémant de Loire Brut

Ljust gyllengult, fyllt med fina små bubblor. Doften fylls av vita florala toner, brödighet, citrus och lite mineralrik sälta. Smaken bjuder på vita blommiga inslag, tropisk vit och gul frukt blandat med citrus, brioche, äpplen, sommarsmultron, och mineralrik sälta. I avslutet som är långt dyker det upp aromer av honung och aprikos. Texturen är mjuk och krämigt gräddig.

Artikelnummer: 7404

Pris: 139 kronor

Prosecco

Prosecco är ett vitt mousserande vin från norra Italien. Vinet produceras på druvan glera som är en vit druva av italienskt ursprung. Fram till 2009 kallades druvan Prosecco, man beslutade att byta namn på druvan för att undvika sammanblandning med vinet.

Till skillnad från champagne och andra kända bubblande viner så får prosecco sina bubblor genom en andra jäsningen på ståltank.

Freixenet prosecco

Vinet är rent och snyggt med pigga små bubblor och fin syrlighet. Karaktären består av nashipäron, piggelin, kiwi, citronzest, honungsmelon, acasiahonung och kritiga mineraltoner.

Vi fångas inte bara av flaskans goda innehåll utan även av den vackra designen. En butelj att visa upp på buffébordet i sommar.

Artikelnummer: 77774

Pris: 99 kronor

Trento Doc

I Trento Doc produceras bara mousserande vin, vitt eller rosé, enligt traditionell metod.

Efter den andra jäsningen, måste vinet ligga på sin jästfällning i minst 15 månader. Detta gäller en NV, non vintage. 24 månder för en Vintage och en Riserva måste ha legat i minst 36 månader. Alkoholhalten måste dessutom vara minst 11,5 procent för NV och Vintage, medan Riserva måste ligga på minst 12 procent.

Rotari rosé

Här hittar vi ett behagligt vin fyllt med röda bär, krita och mineralitet. Moussen är rund och vinet är balanserat med en medellång smak där smultron är framträdande. Vinet passar perfekt som aperitif, det finns också på magnumbutelj.

Artikelnummer: 7701

Pris: 125 kronor

Cava

Cava är till volym räknat världens mest exporterade mousserande vin. Det tillverkas likt champagne enligt traditionell metod med en andra jäsning på flaska, men till skillnad från champagne behöver inte cava tillverkas i ett specifikt distrikt. Ordet cava kommer från katalanskan och betyder ”källargrotta”.

El Miracle

En cava i modern stil med friska inslag av citrus, gula äpplen, mineralitet och vita blommor. Perfekt som aperitif och till kycklingrätter.

Artikelnummer: 7700

Pris: 79 kronor

Läs mer:

Fira alla hjärtans dag med grönt godis – 9 klimatsmarta val

23 fina och romantiska blombud att skicka på alla hjärtans dag

Sabrera en champagneflaska – guide steg för steg