Trendar: InredningMat och dryckResor

Experternas tips: Allt du behöver veta om tweed

12 mar, 2020 
AvFemina
Tweed
Från en vindpinad ögrupp, via den brittiska överklassen och rakt ut i Europa. Den skotska tweeden är både slitstark, varm- och moderiktig.
Annons

Utanför Skottlands västra kust ligger Hebriderna, en ögrupp känd för sitt vackra kustlandskap och sina vidsträckta, karga vyer. Här råder ett föränderligt klimat med regn och pinande vindar som tvingar människor att klä sig ordentligt.

Det var här, på ön Harris, som tweeden uppstod. Det grova kypertvävda ylletyget (Kypert (eller twill) är en grundbindning i vävning som ger en snett löpande linje i tyget. Anledningen är att bindepunkterna förflyttas ett steg åt sidan för varje inslag. Förutom tweed är även ­denim och gabardin tydliga exempel på kypertbindning) visade sig vara det enda material som stod emot moder naturs nycker och dessutom höll det i flera generationer.

Exakt hur länge tyget har producerats på öarna är det ingen som vet, men går du runt i byarna i dag så dunkar vävstolarna ungefär som de alltid har gjort och hantverket är nedärvt i själva blodslinjen.

Historien om Harris Tweed

Den moderna historien om Harris Tweed startar någonstans kring 1850, när den engelska överklassen köper upp anrika gods på skotska landsbygden. Här skulle det jagas och sportas och hållas yviga fester för societeten! Och för att stå ut med det hårda vädret fick man väl helt enkelt försöka klä sig som de strävsamma öborna?

Annons

Harris rikaste dam, grevinnan Catherine Murray, kom med praktiska klädtips till sina engelska vänner och erbjöd dem att prova den tjocka klan­ull som vävdes på hennes marker kring godset Dunmore – ett tilltag som togs emot med förtjusning. Så äkta och unikt! Vilket intrikat vävmönster, vilken kvalitet! ”It was raining the whole time we were hunting, darling, and I was as dry as a sherry!”

Tweed

The Gun club check.

Rutorna Gun Club check, Balmoral tweed (skapad för prins Albert) och Glen check (också kallad Prince of Wales) är populära mönster än i dag och tillgängliga för alla som vill bära dem.

– Man kan säga att den moderna tweedkostymen har sin bakgrund i 1800-talets jaktmiljö. Den ridande överklassen fick sällskap i skogen av borgarna som ägnade sig åt småviltsjakt med nya, lätta hagelvapen. Det var en helt ny före­teelse som krävde en ny sorts kläder. Nu var det inte överklassens röda jaktrockar som gällde längre, utan praktiska, regnsäkra och elegant skräddade yllekostymer i grönt, säger antik­experten Peder Lamm – en hängiven tweed­bärare när ­andan faller på.

Tweed

Efterhand fick fler sporter sin egen kostym i tweed. Golfarna ståtade med knäkorta plusfours (variant på knickerbockers) medan ryttare, flugfiskare och velocipedförare bar andra modeller och skärningar. Brunt och oliv tillkom på färg­skalan.

Annons

I takt med att efterfrågan på den nya ­tidens ylleplagg ökade kom billigare och sämre tillverkade kopior ut på marknaden. För att skydda originalet skapades därför 1910 The Harris Tweed Association (numera Harris Tweed Authority). Etiketten garanterar fortfarande tygets ursprung och att det är handvävt enligt traditionella regler.

– Från 1920 och fram till efterkrigstiden får tweedkostymen sin riktiga storhetstid, inte minst i de intellektuella kretsarna. Professorer och elever ville visa att de låg vid universitet som Yale, Princeton, Oxford och Cambridge och stilen gjordes komplett med glasögon och pipa. Oxforduniversitetet hade till och med sina egna ”Oxford bags”, en stor och pösig yllebyxa i baggy-stil, berättar Peder Lamm.

Coco Chanel

Från ett plagg för naturskottar till brittisk överklass till universitetsmiljö till – ja, i stort sett alla. Under industrialiseringen blev tweed ett material för såväl vuxna som barn, män som kvinnor, chefer som hjälpredor. Och när modeskaparen Coco Chanel inspirerades av sin älskares (hertigen av Westminster) sportgarderob i tweed ledde det till en haute couture-våg som världen sent skulle glömma.

Annons

Det ruffa, kraftiga ylletyget gjorde sig perfekt i Cocos design, matchat med mjuka, tunna material och kvinnliga ­accessoarer. Hon anammade den skotska vävtraditionen och anlitade en lokal fabrik för produktionen. Det sägs att hon till och med samlade in löv och jord från landsbygden för att hitta rätt murrighet i färgerna.

Kennedys

President John F. Kennedy med Jacqueline Kennedy i rosa Chaneldräkt.

I mitten av 1920-talet lanserades så den ­tvådelade Chaneldräkten i boucléstruktur och resten är modehistoria. Även om det engelska kungahuset öppet förfasade sig över kärleks­relationen mellan hertigen och den omtalade fransyskan så kan eftervärlden dra en tacksam suck för att den alls existerade. Coco gav så småningom Englands rikaste man korgen, men dräkten – den varar för evigt.

Annons

– 1920-talets mode är enligt min ­mening en av de stora epokerna även för herrar. Fantastiska material och figurnära, eleganta skärningar tas fram. Se bara på teveserien Brideshead revisited efter Evelyn Waughns roman, där Anthony Andrews och Jeremy Irons manifesterade allt som har med adlig dekadens att göra, givetvis klädda i tweed från topp till tå, konstaterar Peder Lamm.

Earlen i Downton Abbey

För att inte tala om James Bonds berömda tevekostymer, liksom Sherlock Holmes och earlen av Granthams i Downton Abbey. Eller varför inte Indiana Jones när han iklär sig sin lediga, men ytterst utstuderade akademikerstil?

Listan på populära tweedkaraktärer kan göras lång. Karaktärer som etablerar sin status innan de ens yttrar sin första replik, just på grund av sättet de är klädda på.

– Till alldeles nyligen har jag själv använt en tweedkavaj som min pappa lät sy upp 1962 och så gör faktiskt många herrar – vi använder våra tweedplagg tills de faller sönder. På så vis blir ju vintagemarknaden mest för kvinnor, men jag söker ändå fynd på exempelvis Herr Judit på Hornsgatan och A. Marchesan på Odengatan i Stockholm, säger Peder Lamm.

Annons

 

Ikoniska tweeddräkter

• Jacqueline Kennedys rosa Chaneldräkt med tillhörande pillerburk som hon bar samma dag som hennes make, president John F. Kennedy, blev skjuten i Dallas.

Tweed

• Prinsessan Dianas sportiga Bill Pashley-dräkt som hon bar under smekmånaden med Charles på kungafamiljens gods Balmoral i Skottland.

• Vivienne Westwoods tweedkollektion Time Machine från 1988, som uppmärksammades för sin kreativa lek med då och nu.

Tweed

Väskan Tweed Miss Dior Limited Edition med foder i rosa skinn, två nycklar samt dustbag klubbades för 12 000 kr på Bukowskis 2017.

Annons

Malin Sveholm, Bukowskis:

– Tweed är så användbart och kan kombineras i olika stilar, från klassiskt kvinnligt till punkigt. Jag tycker också om att det är ett material som inte bara handlar om mode, det har ett ursprung i en praktisk funktion.
Hur är intresset för tweed?

– Materialet syntes på alla catwalks inför höstens mode­säsong, både i kavajer, jackor, kjolar och klänningar, så jag skulle säga att det är ganska hett. Vissa designer gör hela outfits från topp till tå i total mönsterblandning. Även på herrsidan så är den engelske gentlemannen tillbaka, en klassisk enkelknäppt tweedkavaj lockar många yngre modelejon.
Några säkra vintage­investeringar?

Tweed

Med modeskaparen Coco Chanel fann tweeden sin väg till haute couture-­världen och materialet är fortfarande en viktig del av modehusets image.

Annons

– Chanel är förstås alltid rätt, Coco var ju unik i och med att hon tog de manliga materialen och gjorde om dem till mode för kvinnor. Chanels tweed är alltid gjord av den äkta Harris­tweeden. I dag skulle jag nog dock säga att Karl Lagerfelds Chanelplagg är mest eftertraktade på auktionerna.
Vilken tidsperiod är ­enklast att hitta?
– Det finns mest vintage från 1990-talet, men det förekommer enstaka plagg även från 1955 och framåt och 1960-­ talets Sverige producerade mycket tweed som kommer i omlopp på auktionerna då och då, framför allt från NK och Märthaskolans kollektioner. Personligen tycker jag att Vivienne Westwoods tweed är väldigt speciell, kollektionen Time Machine från 1988 sticker ut och känns som en bra och rolig investering. Vivienne ­använder också bara Harris Tweed i sina kollektioner.
Smarta knep i vintage­butiken?

– Kontrollera skicket noga, tweed kan ha många år på nacken. Titta på kragen, ärmsluten och nedre fållen, finns det lappar på armbågarna på en herrkavaj till exempel så skvallrar det om att plagget använts flitigt och då ska det helst inte sjunga på allra sista versen när du köper det. Kolla även fodret, det slits mer än yttermaterialet, och har det gått sönder eller krympt i för hög tvättemperatur så sitter inte plagget lika snyggt. Ett trasigt foder går att byta på ett skrädderi, men då får du förstås vara beredd på att betala lite mer. Vintagetweed är ganska billigt om man ser till hur länge det håller. Man får mycket för pengarna.

Annons

Vad får kallas för tweed?

Sammantaget är kriterierna för materialet en vävstruktur med olikfärgade trådar som antingen är diagonal eller fiskbensmönstrad (herringbone) alternativt hundtandsmönstrad (Shepherd’s tweed).

Varför heter det tweed?

Det finns flera teorier som har med ordets uppkomst att göra, men det är framför allt en skröna som återkommer:

Det skotska ordet för twill, eller kypertbindning som gammelsvenskan säger, är ”tweel”. En tyghandlare i London sägs ha läst fel på en leverans av tweel från väveriet Watson & Sons och vid en ny order beställt mer ”tweed”. Misstaget var begrip­ligt eftersom väveriet inte låg så långt från skotska floden Tweed och handlaren antog väl helt enkelt att floden fått ge namn åt väven.

AV KATARINA DANIELSSON

FOTO TT, RESPEKTIVE AUKTIONSHUS

 

Annons