Turkost hav, orörd natur och den vackra grekiska skärgården. Visst låter det som en dröm att vakna upp till varje dag? Nu kan det bli verklighet för några lyckligt utvalda.

Det är den lilla grekiska ön Antikythera som letar efter nya invånare och är beredd att betala för att få fler att bosätta sig där, skriver Lonely Planet.

Antikythera ligger två timmar med båt från Kreta och fyra timmar från närmsta stad på det grekiska fastlandet. Ön, som enbart är 20 kvadratkilometer stor, har en by, Potamos, och naturen är i princip helt orörd. Aktiviteter som lämpar sig på ön är dykning och fågelskådning, skriver Lonely Planet.

Grekiska ön vill locka fler invånare

Invånare har dock lämnat ön under de senaste åren och i dag bor endast 40 personer kvar. Tillsammans med den ortodoxa kyrkan har man därför satt igång en kampanj för att locka fler att bosätta sig på ön.

De som väljs ut via kampanjen kommer att få ett hus, en bit mark för odling eller jordbruk och ett månatligt stöd på 500 euro under de första tre åren, motsvarande drygt 5 200 svenska kronor.

Redan börjat packa väskan? Riktigt så enkelt är det tyvärr inte. Det sker en noggrann urvalsprocess och grekiska medborgare har förtur att bosätta sig på ön, enligt Lonely Planet.

Känd för sitt skeppsvrak

Antikythera är mest känd för ett skeppsvrak i vilken man så sent som år 2016 hittade ett 2 000 år gammalt människoskelett. Skeppsvraket hittades år 1900 utanför ön, men tros ha sjunkit tiotals år innan vår tideräkning.

Ön är även känd för Anikytheramekanismen som hittades i skeppet. Anikytheramekanismen är en av världens äldsta analoga datorer, som byggdes någon gång mellan 150 och 100 f.Kr och användes för att räkna ut astronomiska positioner och räkna tiden mellan varje Olympiskt spel. Den har dock, i likhet med flera tidigare invånare, lämnat ön för fastlandet och finns i dag på Arkeologiska museet i Aten.

Foto: Shutterstock

Läs mer:

14 härliga resmål i Grekland – för alla smaker

Här är Europas vackraste strand – och 9 andra guldkorn