Trendar: InredningMat och dryckResor

Få spår efter misstänkta sexuella övergrepp analyseras: "Nog bortslängda"

09 apr, 2020 
AvMalin Ny
Bara fyra av tio spår efter misstänkta sexuella övergrepp analyseras
Sex av tio spårsäkringar efter sexuella övergrepp analyseras aldrig. Dessutom finns det stora brister i hur de säkrade spåren hanteras. Det avslöjas i dokumentären Våldtäktens spår som sänds på SVT Play.
Annons

Om det har gått mindre än tio dagar efter ett sexuellt övergrepp ska en spårsäkringssats göras. Det är en undersökning av offrets kropp för att säkra spår och dokumentera skador, och ofta kan den ta flera timmar. Bland annat topsas och skrapas offret för att polisen ska kunna säkra bevis.

– Det är viktigt att säkra spår för att kunna döma en gärningsman, säger Eva Wettborg, chef för forensiskt analysteam vid polisen i Stockholm, till SVT.

Nu visar det sig att polisen har slarvat med DNA-spåren efter våldtäkt. I dokumentären Våldtäktens spår, som går att se på SVT Play, avslöjas det nämligen att bara fyra av tio av spårsäkringarna skickas på analys.

Det är polisen och åklagarmyndigheten som har gått igenom 600 slumpmässigt utvalda sexualbrottsärenden de senaste åren, och genomgången visade att bara runt var tredje anmält övergrepp spårsäkras och att alltså bara 40 procent av säkringarna skickas på analys.

Annons

Kritisk till att inte fler fall analyseras

Anledningen till att fall inte analyseras är inte heller något som alltid dokumenteras, och om det dokumenteras görs det ofta med brister.  I vissa av fallen handlar det om att ärendet har lagts ner, och i andra för att den misstänkte gärningsmannen har medgett samlag.

Eva Wettborg är kritisk till att inte fler fall analyseras, och menar att vi behöver analysera så många av spårsäkringssatserna som möjligt.

– Dels för att vi kanske finner en gärningsman som begår andra eller liknande brott, dels för att ge den som utsatts för ett brott upprättelse, säger hon till SVT.

Hanteringen inte rättssäker

Utredarna av brotten är de som har ansvaret för hanteringen av spårssäkringssatserna, och enligt Wettborg har inte heller hanteringen av satserna varit rättsäker.

– Många spårsäkringssatser är nog bortslängda, destruerade eller ligger i en hylla på någons tjänsterum. Vi kan inte med säkerhet veta att de spår som skulle skickats på analys har skickats, säger hon.

För två år sedan, 2018, infördes nationella riktlinjer för hur spårsäkringssatserna ska hanteras och i Stockholm ska man ha fått ordning på rutinerna, enligt Våldtäktens spår. På andra håll håller man fortfarande på att anpassa verksamheten efter de nya riktlinjerna.

Foto: TT

LÄS MER:

Annons