Trendar: InredningMat och dryckResor

Facebook lanserar videotjänst – så funkar Messenger Rooms

30 apr, 2020 
AvEmma Castman
Facebook utmanar videotjänsten Zoom genom att lansera Messenger Rooms. En funktion som gör det möjligt att videochatta med upp till 50 personer samtidigt. Här är allt vi vet om tjänsten!
Annons

På grund av coronapandemin har restriktioner införts runt om i världen, bland annat när det kommer till socialt umgänge, folksamlingar och resande.

För att ändå kunna hålla kontakten med nära och kära under de rådande omständigheterna har användandet av olika samtals- och videotjänster ökat. Så sent som för att par dagar sedan meddelande företaget Zoom Video Communications att nyttjandet av deras videokonferens-app Zoom har ökat explosionsartat, och att de nu har över 300 miljoner användare runt om i världen.

Samtidigt ser Facebook sin chans att utmana Zoom – och lanserar Messenger Rooms, en ny tjänst som gör det möjligt att starta videochattar med upp till 50 deltagare.

Så fungerar Messenger Rooms

För att använda Messenger Rooms behöver man varken ha ett konto på Facebook eller använda Messenger-appen. Deltagare bjuds nämligen in via en länk, så alla med tillgång till den kan ansluta till mötet. Den som bjuder in till ett samtal kan även låsa ”rummet” för nya deltagare.

Annons

Videotjänsten fungerar både i mobilen och på datorn, och precis som i Zoom kan användarna byta bakgrundsbilder under sina samtal. Därtill erbjuder Messenger Rooms även 14 olika kamerafilter för ansikte och miljö.

Messenger Rooms började rullas ut till vissa användare redan den 24 april, och inom ett par veckor väntas tjänsten finnas hos den stora massan.

I videon nedan förklarar Facebooks grundare, Mark Zuckerberg, mer ingående hur tjänsten fungerar:

Google Meet blir gratis

Det är inte bara Facebook som ser potential i videotjänster. Nyligen kom nyheten om att Google tar upp kampen om användarna genom att göra videochatten Google Meet gratis för alla med ett Google-konto.

Gratisversionen har egentligen en maximal möteslängd på 60 minuter, men Google har bestämt sig för att inte ta denna begränsning i bruk förrän i slutet av september i år. Antalet mötesdeltagare är dock begränsat till 100, mot betalversionens 250.

Google har meddelat att de öppnar upp åtkomsten till videotjänsten gradvis, och att de räknar med att det kan ta ett par veckor innan alla har tillgång till den.

Foto: TT

LÄS MER: 

Annons