Trendar: InredningMat och dryckResor

Därför får din mat ”frysbränna” i frysen – och enkla knepet för att undvika det

24 maj, 2023 
AvEbba S. Dahlman
FotografShutterstock
Grönsaker och andra livsmedel som vi förvarar i frysen tenderar att (nästan alltid) få en så kallad frysbränna.
Men vad är det egentligen och hur ska man bete sig för att undvika det?
Spana in enkla knepet här!
Annons
Husmorsknepet: Så rengör du din disktrasaBrand logo
Husmorsknepet: Så rengör du din disktrasa

Grönsaker och andra livsmedel som vi förvarar i frysen tenderar att (nästan alltid) få en så kallad frysbränna, det vill säga en frysskada som yttrar sig genom att extra isslager bildas på maten.

Det är vanligt och maten är fortfarande ätbar, men det ser oaptitligt ut och kan dessutom leda till tråkigt överskott av vatten i diverse grytor eller gratänger (om du inte tinar råvarorna innan).

Men vad är egentligen frysbränna? Och hur kan man enkelt undvika det? Här får du svaren!

Frysbränna: Därför blir din mat isig i frysen

Anledningen till att så kallad frysbränna uppstår på maten är för att luft omger den inne i frysen. Maten torkar i kylan och avger fukt, som i kontakt med luften fryser till små iskristaller. Luften som omger maten innehåller även en liten mängd vattenånga som kan frysa, en halv till ett par procent enligt SMHI.

Annons

Enligt Konsumentmagasinet kan frysbränna bidra till att maten blir mottaglig för bakterier och skadliga föroreningar, men det finns ingen forskning som tyder på att det skulle vara farligt att äta mat som drabbats av frysbränna.

Oftast förvarar vi maten i dess originalförpackning, i förslutningsbara plastpåsar eller i matlådor. Alla dessa bidrar till att luft omger maten i frysen, och ger alltså rätt förutsättningar för frysbrännan att uppstå.

Så lösningen på problemet är väldigt enkel: avlägsna luft från din förpackade mat i frysen. Maten behöver i stället vakuumförpackas.

Enkla metoden för att vakuumförpacka mat

Det finns ett enkelt och tidseffektivt knep för att vakuumförsluta dina påsar. Perfekt innan du stoppar in mat i frysen.

Den kallas för vattenförskjutningsmetoden, och använder alltså vatten för att ”trycka ut” luften ur dina påsar. Allt du behöver är en stor skål med vatten och en påse med mat som du vill vakuumförpacka.

Annons

Så här gör du:

  1. Stoppa maten i en stor förslutningsbar fryspåse och stäng påsen nästan hela vägen.
  2. Sänk sedan påsen långsamt ner i skålen med vatten och se hur luften försvinner ur påsen.
  3. När påsen är tömd på luft stänger du den helt och hållet.
  4. Lyft upp ur vattenskålen. Klart!

Då kan du använda vattenförkjutningsmetoden

Vattenförkjutningsmetoden är ett perfekt sätt att vakuumförpacka kött, kyckling, grönsaker och andra livsmedel som ska frysas in.

Men du kan även använda det som ett alternativ till en sous vide om du har ett recept som kräver det redskapet.

Det finns även mindre vakuumförpackare på marknaden, som kan köpa för en mindre summa pengar. Vakuumförpackare ger såklart ett bättre resultat, men vattenförskjutningsmetoden duger ändå fint för just detta ändamål.

Annons