Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: InredningMat och dryckResor

Femina möter ... Marianne Randolph, kläddesigner.

06 maj, 2013 
AvCaroline Löfgren
Annons

Marianne Randolph

Marianne Randolphs inspiration kommer från många områden när hon designar för egna klädmärket Randolph Stockholm. Tidlösa kläder i sköna kvalitetsmaterial är grunden och tanken är att plaggen ska kunna bäras i alla sammanhang.

Namn: Marianne Randolph.

Gör: Designar egna klädmärket Randolph Stockholm i jersey och stickat.

Mest känd för: Startade Wera Stockholm. Varumärket såldes till Åhléns 2005.

Aktuell med: Ny höstkollektion 2013.


Viscose high-waist pencil skirt/LBD & Cashmere wrap.

Berätta lite om din bakgrund…

Jag är uppvuxen i södra Norrlands inland, pappa var skogvaktare och mamma hemmafru med stort modeintresse. Hon sydde alla kläder till mig och mina tre systrar. Jag började sy mina egna vid 12-årsålder och var redan då helt inriktad på att bli designer.

Första steget i min utbildning var en tvåårig yrkeslinje i Klänningssömnad. Efter det hade jag tänkt söka till Textilinstitutet i Borås, men då föddes min dotter, så vägen till att bli designer blev lite längre än jag tänkt!

Annons

Vi flyttade till Stockholm 1973 och där jobbade jag i flera av den tidens mest kända butiker. Efter kurser i inköp, marknadsföring och textillära fick jag anställning på H&M och blev så småningom inköpare. Efter många år fortsatte jag till KappAhl, Twilfit och ANNONS NK. 1991 tog jag över avdelningen NK Trend tillsammans med min bästa vän Marie Wäsenberg. Där föddes vårt gemensamma varumärke Wera (WEsenberg RAndolph).


Cashmere wrap 3 495 kr

Hur utvecklade du din stil?

Den är nog medfödd, jag har alltid vetat exakt vad jag själv passar i. Eftersom jag inte har någon lätt kropp att klä har det i sin tur gett mig ett tränat öga för vad som klär andra.

Jag designar det jag själv tror på, och lyckligtvis tilltalar det oftast även andra.

Det viktigaste i din studio?

Jag har ingen studio, utan kan jobba var som helst med min dator och min mobiltelefon.


Viscose v-neck bodysuit 1 495 kr.

Vad utmärker din senaste kollektion?

Annons

Jag gör inte nya kollektioner för varje säsong utan fyller på och byter ut. Mina kläder är tidlösa. Avskalad enkelhet i sköna kvalitetsmaterial är grunden. Höstens jerseykollektion är inspirerad av slanka 70-tals silhuetter med vida byxor, kavajer och kappklänningar med omlottskärningar. Allt ska kunna matchas, och plaggen ska kunna bäras i alla sammanhang.

Dessutom kommer det en större cashmerekollektion i vackra färger.

På gång just nu?

Förhoppningen är att sälja in Randolph Stockholm till några fysiska butiker, så att alla kunder ska kunna känna på och prova plaggen.


Viscose high-waist pencil skirt/LBD 1 295 kr.

Drömprojekt?

Jag lever min dröm  – men min vision är att få sprida varumärket vidare utanför landets gränser.

Vilka kreativa människor gillar du för tillfället?

Inspirationen kommer från personligheter inom så många områden: mat, mode, film, TV, reklam, trädgård. Samt från saker som händer i vardagen och ute i världen. Och så från mina två underbara barnbarn.

Det finns många svenska designers och kreatörer som är väldigt duktiga. Det är synd att ett känt namn ofta sätts före yrkeskunskapen när stora företag vill satsa på designsamarbeten.

Läs mer på www.randolph.se

Annons