Trendar: InredningMat och dryckResor

Femina möter … Sophie Gyllenhammar Mattsson, smyckesdesigner

27 maj, 2013 
AvCaroline Löfgren
Annons

Sophie Gyllenhammar Mattsson

Sophie Gyllenhammar Mattsson är en framgångsrik kvinna som står för den uppmärksammade smyckeskollektionen Sophie by Sophie och Sophie Gyllenhammar som inte bara är mycket uppskattad i Sverige utan även i USA och runt om i Europa.

Namn: Sophie Gyllenhammar Mattsson.

Gör: Grundare och designer för Sophie by Sophie och Sophie Gyllenhammar.

Mest känd för: Armbandet för Childhood foundation.

Aktuell med: Lansering av Sophie Gyllenhammar kollektionen a/w 13 inspirerad av den österrikiske konstnären Gustav Klimt.

Crown earrings cryso Sophie Gyllenhammar Mattsson, smyckesdesigner

Berätta lite om din bakgrund – hur kom det sig att du blev smyckesdesigner och hur utvecklade du din stil?

Jag har varit intresserad av smycken, stenar och formgivning ända sedan jag var liten. Min farmor hade några väldigt speciella smycken som jag beundrade och ofta fick prova. Men det var först när jag var mammaledig, jag arbetade med PR i många år, som tankarna på att utveckla mitt smyckeintresse dök upp på allvar.

Annons

Jag fick möjlighet att samarbeta med en smyckesformgivare och gjorde min första kollektion med unika smycken. Något som gav blodad tand. 2006 startade jag Sophie by Sophie . Idag finns även fine jewellery kollektionen Sophie Gyllenhammar.

Smycken är min passion och numera älskar jag att gå till jobbet. Min stil är rena, tidlösa och användbara smycken med en modern twist som passar starka, självständiga kvinnor i alla åldrar.

Multi stone cuff Sophie Gyllenhammar

Vad utmärker din senast kollektion?

Min senaste Sophie Gyllenhammar kollektion är inspirerad av konstnären Gustav Klimt, vars målningar är otroligt inspirerande med sina guldornament, mosaik, mönster och fantastiska färger. Kvinnan är i centrum och hon bär vackra juveler i guld med stenar.

Jag kan titta på målningarna länge och hela tiden hitta nya mönster, färger och oväntade inslag. I kollektionen har jag använt färgade stalaktiter och geoder i naturliga former infattade i safirer och diamanter. Varje smycke är unikt.

Annons

Vad inspirerar dig?

Allt och alla jag ser och möter. Det kan vara en person med en rolig stil eller ett mönster i naturen eller en kyrka. Jag ser saker som inspirerar mig varje dag både hemma och på resa. Sen samlar jag dem i min skissbok och bygger mina kollektioner utifrån det.

Childhood bracelet Sophie Gyllenhammar Mattsson

Drömprojekt?

Delvis det jag redan gör, det vill säga välgörenhetssmycken för Childhood och Min Stora dag. Jag planerar även nya liknande projekt. Det som är i fokus nu är också min utlandslansering.

Hur ser en typisk arbetsdag ut för dig?

Min arbetsdag är väldigt varierande. Vanligtvis sitter jag på kontoret och planerar kollektioner och strategier för företaget. Eller så har jag möten på stan eller sitter hemma och skissar. Ingen dag är tråkig, jag har alltid lika roligt på jobbet och det är det som driver mig framåt.

Vad ser du fram emot?

På längre sikt ser jag fram emot att lansera mina kollektioner utomlands. Det ska bli spännande att se hur kollektionerna tas emot i andra länder och kulturer.

Annons