Siri-Barje-i-skogen

Redan som 4-åring läste hon kokböcker. 2010 startade hon www.olivehummer.com och i dag bloggar hon för Elle mat & vin.

Är målet en egen restaurang?

– Åh, nej. Jag gillar att hoppa in och jobba hos andra, har bland annat varit en hel del på restaurangerna Esperanto och Shibumi i Stockholm. Men att driva eget. Njä. Jag hade ett litet helvegetariskt ställe på Öland ett tag. Det var i och för sig kul men inte i nuläget.
Vad är då drömmen?

– Att kunna försörja mig på mitt matskrivande. Det låter kanske pretentiöst men jag brinner för att inspirera folk till att äta bättre. Och det här med att blogga och lägga ut på Instagram är så fantastiskt roligt och man når ut till så många. Men en kokbok skulle vara kul.
Varför började du blogga?

– Från början var det egentligen mest som en receptbank för mig själv, därav det lite anonyma namnet. Det blev Olive Hummer bara för att jag älskar oliver och hummer. Och så tänkte jag på min bästa vän som heter Olivia.
Är det bara vegetariska recept?

– Jag är inte vegetarian utan äter kött när jag blir bjuden. Men själv lagar jag mest fisk, skaldjur och grönsaker. Det känns helt enkelt bäst så.
Dina fem favoritingredienser?

– På första plats kommer definitivt dijonsenap, det klarar jag mig inte utan. Följ av vitlök, ägg, rädisor och avokado.

GRILLAD-TORSK-MED-BLOMKALSPURE

GRILLAD TORSK MED BLOMKÅLSPURÉ

(4 personer)
4 bitar torskrygg

1 zucchini

ca 5 msk god olivolja

1 blomkålshuvud

1 dl grädde

2–3 msk smör

salt och peppar

ca 4 tsk vitvinsvinäger

1 ask tomater

1 liten knippa gräslök

1 dl hasselnötter

100 g smör

1 liten knippa dill

lite färskpressad citron

Beredning: Ansa och skär blomkålen och den fina gröna blasten i mindre bitar. Koka det mjukt i lättsaltat vatten. Mixa blomkålen och 1 dl av kokvattnet. Mixa ner grädden, sedan 2 msk smör. Smaka av med mer smör, salt, peppar och någon tsk vinäger.

Skär zucchinin i tjocka skivor, strö över salt. Låt stå i 10 min. Torka av saltet. Pensla skivorna med 1 msk olja. Pensla torsken med olja, salta och peppra.

Hacka tomater och gräslök. Blanda 2 msk olivolja med 2 tsk vinäger. Vänd ner tomater och gräslök. Salta och peppra.

Grilla torsk och zucchini tills de får trevliga grillränder. Torsken ska helst ha en rå kärna när du tar av den från grillen.

Hacka hasselnötterna och rosta dem i torr panna. Ta upp. Bryn smöret tills det blir gyllene. Vänd i nötter, hackad dill och en gnutta citronsaft.

Lägg upp. Servera.

Mest läst