Floristen-Anna-Gouteva
Floristen-Anna-Gouteva-med-bukett

När man kommer in i Anna Goutevas ateljé i området Saltimporten i Malmös hamn möts man av fågelsång.

– Det är en lista på Spotify som heter One hour long bird song, säger hon glatt.

När hon var tretton år gammal klev hon kavat in i en blomsteraffär på jakt efter ett extrajobb. Hon ljög – klart hon visste hur man snittade rosor, inga problem. Och det gick bra, även om hon skar sig ganska mycket i början.

Efter gymnasiet fortsatte hon på Ingvar Strands blomsterskola och öppnade så småningom sin första butik i centrala Malmö. Sakta men säkert byggde Anna upp en trogen kundkrets som föll för hennes maffiga och glammigt romantiska stil.

– Det finns helt enkelt inga fula blommor, bara fel kombinationer och överarbetade arrangemang. På så sätt är det lite som matlagning, säger hon.

En typisk Goutevabukett är ett generöst fång av blommor som går ton i ton, från ljusaste puderrosa till djup bordeaux.

– Att binda en bukett som ska ges bort eller hedra en person kräver lite research. Jag brukar be kunder att berätta lite mer, få dem att sätta en färg på personen eller var de tänker att buketten ska placeras.

Och när Anna Gouteva tar med sig blommor hem till sitt eget vardagsrum?

– Då får jag ju utgå från mig själv. Jag har mycket färgstark inredning och abstrakt konst på väggarna, och då passar raka, rena blommor bäst för att inte konkurrera med allt det andra. Allra helst ett fång ståtliga liljor, som vackrast i all sin enkelhet.

Missa inte att följa Anna på Instagram eller besöka hennes hemsida.

AV ANNA BACHMANN

FOTO DAVID BACK

Mest läst