Trendar: InredningMat och dryckResor

Femina möter Tyra von Zweigbergk

25 feb, 2013 
AvCaroline Löfgren
Annons

Namn: Tyra von Zweigbergk.
Gör: Illustratör/grafiker, vice ordförande i Svenska Tecknare och undervisar i illustration på Konstfack.
Aktuell med: Tyras och Maja Stens mobilutställning ”Sten sax von Zweigbergk” på Form/Design Center i Malmö efter att ha varit först på Riche Lilla Baren och sedan Grafikens Hus i Mariefred.

Har du några kvinnliga förebilder i designvärlden?

– De flesta av mina förebilder har hittills varit män. Men tack vare projektet Hall of Femmes har jag fått upp ögonen för kvinnor som Carin Goldberg och Ruth Ansel som jag tycker är fantastiska. Katja of Sweden och Estrid Ericson är två kvinnor som var vän med min farmor Eva och alla de tre är förebilder och intressanta på olika sätt.

Annons

Vad inspirerar dig?

– Jag blir inspirerad av andra besläktade områden som konst, måleri, arkitektur, grafisk form etc. Och naturen och människor i allmänhet.

Biblioteksgatan Stockholm

Vad ledde dig in på design och illustration?

– Jag märkte att jag hade lätt för att få en känsla och uttryck i mina bilder. Jag var aldrig den som satt och tecknade av folk på rasterna på gymnasiet, utan gjorde fula gubbar som man kunde skratta åt. När jag sedan började på Beckmans lärde jag mig att bredda och använda mig av det på ett professionellt sätt.

Annons

Illustration för Granimator.

Hur fungerar din kreativa process?

– Jag har väldigt olika arbetsprocesser för olika typer av uppgifter. För redaktionell illustration eller annan idé-baserad bild är processen väldigt rak och enkel. Jag gör listor med ord och tankar, sorterar, förenklar och skissar. Med andra arbeten såsom mönster, fria bilder eller projekt arbetar jag mer intiutivt. Då gäller det att stänga av utsidan och koppla på insidan och lyssna på de signaler som dyker upp.

Annons

Fina fåglar gjorda av Tyra

Favoritprojekt på sistone?

– Mitt mobilprojekt tillsammans med Maja Sten har varit väldigt rolig. Jag fick också ganska nyligen i uppdrag att designa en snowboard vilket kändes som ett intressant möte med en annan värld.

Stockholms bästa ställe?

– Jag tycker verkligen om klipporna i Kristineberg och Fredhäll. Och så är jag förtjust i Stadshuset.

Läs mer om Tyra på hennes hemsida här »

Följ hennes blogg här »

Annons