Ett av de mest uppmärksammade fallen som drogs upp i samband med Metoo-hösten 2017 var anklagelserna mot TV4:s programledare Martin Timell. Han anklagades för våldtäkt mot en kollega. Våldtäkten skulle ha ägt rum under en fest, men det gick till slut inte att bevisa vad som faktiskt hände och Martin Timell blev friad i både tingsrätten och hovrätten.

Men det räckte inte med våldtäktsanklagelserna, även Martin Timells tidigare kollega Lulu Carter kallade honom för ”TV4:s egen Harvey Weinstein” i ett inlägg på Instagram.

Martin Timell krävde tre årslöner

I samband med anklagelserna och i och med att Martin Timell erkände vissa kränkningar, fick han sparken från TV4. I juni i år krävde han att kanalen skulle betala ut tre årslöner för uteblivna inkomster under åren 2017–2020, ett krav på drygt tio miljoner kronor inklusive moms och räntor.

– TV4 har vägrat att göra upp och vi har därför beslutat att vidta rättsliga åtgärder. Eftersom det finns en skiljeklausul i kontraktet mellan parterna påkallar vi skiljeförfarande, sa Torgny Wetterberg, en av Martin Timells advokater till Medievärlden i samband med ersättningskraven i juni.

Ett skiljeförfarande är ett snabbare sätt att lösa en tvist än att lösa den i domstol.

Martin Timell själv uttalade sig så här i samma intervju med Medievärlden:

– Kan TV4 göra så här mot mig kan de ju göra det mot andra också.

Så mycket ska TV4 betala

Nu har Expressen fått uppgifter om att Stockholms Handelskammares skiljeinstitut (SCC) beslutat att döma TV4 att betala 8,9 miljoner till Martin Timell för utebliven inkomst. Varken Martin Timell själv, någon av hans advokater eller SCC har hittills bekräftat uppgifterna.

TV4:s presschef Charlie Forsberg ger följande kommentar:

– Jag kan varken bekräfta eller dementera uppgifterna. Däremot vill jag gärna påtala att vad som ligger till grund för vårt beslut att avsluta vårt samarbete med programledaren är väldokumenterat, inte minst genom intervjuer där programledaren själv berättat om sitt oacceptabla och kränkande beteende. Det är ett välomvittnat faktum att profilen har utsatt flera personer för ett helt gräsligt beteende som inte hör hemma på en arbetsplats.

 

Läs mer: 

Så startade metoo-rörelsen

Nästan varannan svensk kvinna utsatt för sexuella övergrepp

Mest läst