Trendar: InredningMat och dryckResor

Flora Wiström: ”Jag ska väl skriva bok och försöka få mitt företag att gå runt”

27 apr, 2020 
AvAlexandra Andersson
Corona slår just nu hårt mot kulturbranschen.
Femina har pratat med författare, skådespelare, artister och programledare som ger sina bästa tips på hur man som konsument kan stötta kulturen genom krisen och hur de själva är påverkade.
– Det är svårt att skriva. Att koncentrera sig, säger bloggaren och författaren Flora Wiström.
Annons

Hur har dina planer och ditt jobb förändrats av coronakrisen?

– Jag jobbar som författare, skribent och bloggare och håller i skrivkurser. Nu har flera kurser och författarbesök ställts in, vilket innebär en ganska stor ekonomisk förlust. Det som är bra är att flera bibliotek har följt Författarförbundets vädjan om att betala ut arvodet ändå, och att flera arrangörer digitaliserar kurserna i stället. Så i vår och försommar håller jag minst tre digitala skrivkurser. Jag antar att jag säljer färre böcker. Försäljningen i bokhandeln har minskat drastiskt (med nästan hälften, läste jag), men den är fortsatt stabil via näthandeln. Även ljudbokslyssnandet verkar gå bra.

– Som bloggare märker jag skillnad i att samarbeten ställs in eller skjuts upp. Men det återstår att se hur stora konsekvenserna av corona blir på branschen. Jag är ju beroende av både bannerannonser och samarbeten för att kunna fortsätta blogga. Jag har dock fått nya samarbeten – med streamingtjänster och onlineauktioner. Så kanske handlar det mest om att hitta de företag som står stadigt i krisen, och försöka jobba med dem. I övrigt så påverkas jag ju mentalt av det hela. Det är svårt att skriva. Att koncentrera sig. Men ju fler veckor som går desto mer acklimatiserar man sig. Människan är, tydligen, en anpassningsbar varelse.

Hur orolig är du för viruset och dess konsekvenser?

– Jätteorolig.

Vad kan man som konsument göra för att stötta kulturlivet i det här läget?

– Om man kan: Inte kräva att få bokade biljetter återbetalade. Stötta fysiska bokhandlar och mindre konsthantverkare och kreatörer. Vara extra bjussig sociala medier och tipsa om konstnärer och kulturarbetare du gillar och vars verk du uppskattat. Prenumerera på Drakenfilm för att stötta filmbranschen och de mindre biograferna (hälften av intäkterna går till dessa biografer). Fortsätt streama bra musik så att artisterna får Stimpengar, och titta på livespelningar på exempelvis Instagram. Ibland kan man swisha en summa.

Annons

Hur tar du själv till dig kultur under krisen?

– Det är ju jättekul att exempelvis Dramaten har en Play-funktion nu! Skrattade så att knäna bokstavligen vek sig när jag tittade på Liv Strömquist tänker på dig!, häromdagen. Stod och lagade mat samtidigt. Det blir såklart fler timmar framför olika streamingtjänster än vanligt, men i övrigt ser nog min kulturkonsumtion ganska oförändrad. Läser böcker, lyssnar på ljudböcker och poddar, och ser serier och film.

Vilket är ditt bästa kulturtips i karantäntider?

– Jag tittar jättemycket på olika program i stil med Husdrömmar, Hjälp vi har köpt en bondgård och Biggest Little Farm. Märker att jag mår otroligt bra av att se folk rusta upp gamla hus och stoppa ner händerna i jorden. En liten daggdroppe som darrar på ett grässtrå. Kacklet från en hönsgård. Ord som pärlspont och gödsel. Mitt i all oro finns det något underbart i att naturen finns och att den kan må bra om vi tar väl hand om den.

Annons

Vilken kulturpersonlighet skulle du vilja lyfta särskilt?

– Tycker att det är så sorgligt med alla författare som släpper böcker och inte kan ha releasefest. Efter år och år av jobb så får man inte fira ordentligt att det äntligen är klart. Jag är impad av min före detta skrivlärare Hanna-Linnea Rengfors som skrivit diktsamlingen Närhetsprincipen. Har själv inte hunnit läsa den än, men den har fått så fina recensioner. Och så är hon en förbannat bra skrivpedagog.

Hanna-Linnea Rengfors utkom med ”Närhetsprincipen” i mars.

Vilka är dina planer för framtiden?

– Lägga några signerade exemplar av Hålla andan på lådan. Det ska jag göra nu. Nästa vecka ska jag skriva en krönika. Och veckan efter det ska jag skriva en dramatext. Och efter det? Venne. Ska väl skriva bok och försöka få mitt företag att gå runt. Promenera i solen. Äta glass gör man väl också på våren. Ta ett vårdopp?

Annons

Läs mer:

–––––––––––––––––––

KULTURSVERIGE I KARANTÄN – ALLA DELAR:

Annons