Trendar: InredningMat och dryckResor

Folk dödar feminister i tv-spel och laddar upp på Youtube

06 nov, 2018 
AvSofia Börjesson
Kvinnohistoria skildras i tv-spel som Red Dead Redemption 2 och Battlefield 5 – men långt ifrån alla är positiva till detta. Vissa laddar till och med upp filmer på Youtube där de slår ihjäl feminister i spelet, och ett av klippen har nära en och en halv miljon visningar.
Annons

Spelet Red Dead Redemption 2 släpptes den 26 oktober och utspelar sig i USA år 1899, i en tid då suffragetter kämpar för kvinnlig rösträtt samtidigt som vilda västern pågår i ett fullskaligt krig och de sista banditerna är på flykt undan lagen.

Spelföretaget Rockstar Games har porträtterat kvinnorörelsen som den såg ut med feminister som står med plakat på gatan och kräver rösträtt. Så långt allt gott. Men vissa spelare verkar inte uppskatta att feminister får ta plats i den mansdominerade tv-spelsvärlden.

Tv-spelet är utformat så att spelaren själv kan göra vad hen vill med statisterna. Hen kan till exempel välja att prata med dem, slå dem, råna dem eller till och med döda dem. En spelare bestämde sig för att slå ner en feminist som står på gatan och ropar ”låt mig rösta”, något som bland annat Vice uppmärksammat. Spelaren laddade sedan upp filmen på Youtube och döpte klippet till ”Red Dead Redemption 2 – Beating Up Annoying Feminist” (”Red Dead Redemption 2 – slår ner en irriterande feminist”). Klippet laddades upp den 28 oktober och har i skrivande stund fler än 1,4 miljoner visningar på Youtube och 55 000 gillamarkeringar.

Annons

I ett annat klipp misshandlar spelaren suffragetten, släpar henne i ett rep bakom sin häst och kastar henne åt en alligator som biter henne. När hon ligger bunden, orörlig och blodig i sumpmarken matar spelaren sparkar mot hennes huvud och kastar slutligen en bomb på henne. Klippet har setts över en halv miljon gånger.

Varning: klippet nedanför innehåller våld mot kvinnor!

Fler tv-spel kritiseras

Ett annat spel som nyligen hamnat i blåsväder på grund av att det skildrar kvinnohistoria är Battlefield 5. Där har man i den senaste versionen valt att visa andra världskriget från den norska motståndsrörelsens perspektiv, där kvinnor var vanligt förekommande. Valet att ha en kvinnlig huvudkaraktär togs inte emot väl, och i kommentarsfältet till speltrailern går bland annat att läsa: ”Feminazister som förvanskar historien”, ”Genusfield 5” och ”Stormade min farfar Normandie för detta?!”, och har fått mer än en halv miljon tummar ner.

I en intervju med Kulturnyheterna förklarar Lars Gustavsson, creative director på spelföretaget Dice, varför han inte tänker ge vika för kritiken och ändra spelet.

– Kvinnorna i vårt spel är hämtade ur verkligheten, de var en del av kriget.

Läs också:

Annons