Trendar: InredningMat och dryckResor

För 65 år sedan: Bagare fick böter för tidiga semlor

14 jan, 2017 
AvFemina
Nuförtiden är det inte ovanligt att försäljningen av semlor kommer igång precis efter efter jul. För 65 år sedan, 1952, fick bagare i Malmö böter för att de börjat sälja semlor före fastlagsdagen.
Annons

I Sverige åts semlor ursprungligen enbart på fettisdagen, den sista dagen i fastlagen – den period om tre dagar som ligger precis före den kristna påskfastan – för att fira rejält innan man påbörjar den fyrtio dagar långa fastan innan påskhelgen. Och i januari 1952 fick ett par bagare i Malmö böta för att de började sälja semlor för tidigt:

Numer går det att köpa semlor från strax efter jul men om du ska hålla dig till traditionen så är det alltså på fettisdagen semlorna ska ätas.

Bara under fettisdagen dagen äter vi svenskar 5 miljoner semlor. Namnet kommer från latinets ‘simila’ som betyder vetemjöl. På 1500-talet började man göra hål i bullarna, gröpa ur inkråmet och blanda med grädde och på 1700-talet tillkom mald mandel. Semlor kallas också fastlagsbullar eller hetvägg om de äts i varm mjölk.

Av Johanna Svan på allas.se 
Foto: Shutterstock

Läs även

Annons