p o enquist död

Det var för Dagens Nyheter som familjen på söndagen bekräftade att P O Enquist lördagen den 25 april avled efter en tids sjukdom. Innan P O Enquist debuterade med Kristallögat år 1961, var han på 1950-talet en framgångsrik friidrottare. Han har därefter gjort sig känd för sina romaner, dramer, sitt regiarbete och sina översättningar, så väl i Sverige som internationellt. 

Teman i P O Enquists författarskap

P O Enquist intresserade sig mycket för Palmeutredningen. Han skrev om turerna i utredningen i form av bokrecensioner och egna iakttagelser i Svenska Dagbladet och Expressen. År 1992 släppte han essäsamlingen Kartritarna, tio skönlitterära essäer om mordet på Olof Palme.

Vidare var P O Enquists författarskap präglat av hans uppväxt i Västerbottens djupt religiösa miljö. Lewis resa och Livläkarens besök är två av hans verk som handlar om väckelserörelsens historia. 

År 2008 släppte Enquist självbiografin Ett annat liv, som handlar om hans kamp mot alkoholismen. För den självutlämnande boken belönades han med Augustpriset samma år.

Prisad författare och manusskrivare

Enquist har vunnit en stor rad priser däribland ytterligare ett Augustpris år 1999 för Livläkarens besök. P O Enquist har även mottagit Stiftelsen Selma Lagerlöfs litteraturpris 1997 och Svenska Akademiens nordiska pris 2010. År 1996 vann han en Guldbagge i kategorin Bästa manus för Hamsun.

P O Enquist som varit gift tre gånger lämnar nu efter sig en son, en dotter och hustrun Gunilla Thorgren. Sonen Mats Enquist postade på söndagen en bild på sin far på Twitter med texten ”Du fattas mig oändligt. Vila i frid pappa…”

Källa: Dagens Nyheter

Foto: TT