Trendar: InredningMat och dryckResor

Författarporträtt: Elin Unnes

08 maj, 2014 
AvCaroline Löfgren
Annons
Rockkritikern Elin Unnes
Elin Unnes Foto Calle Stoltz
 Boken The Secret Gardener Dumsnåla tips för nygamla odlare (Natur & Kultur).

Min dröm är… 

Annons

ett växthus. Man blir zon-girig när man bor här uppe i norr, det finns alltid nån växt som kräver bara lite, lite mer värme än vad ens egen trädgård kan uppbringa naturligt.

I mitt grönsaksland…

odlar jag i år en extra spännande potatis, av en okänd svart sort som jag fått av några vänner som ärvt den av sina farföräldrar. Jag hoppas kunna föröka upp den och skicka ut den på identifikation.

När det knoppas…

Nyser jag och svär över att den svenska våren alltid tar så lång tid på sig.

Häftigaste växten… 

Just nu måste det vara den engelska växten Tomtato. Jag antar att den borde heta… Pomatis på svenska. Det är alltså en potatis under jord och en körsbärstomat ovan jord. Den är inte genmodifierad eller nåt, utan varje växt tillverkas för hand, på samma sätt som man ympar äppelträd. Jag hoppas även att detta inte är ett aprilskämt jag gått på. Förutom den är jag nyfiken på tomaten ”Dancing with smurfs”.

Annons

Bästa trädgårdstipset… 

Att anlägga gräsmatta över områden som är extra invaderade av ogräs. Plocka bort alla värdefulla växter, gräv bort så mycket av ogräsrötterna som möjligt med en grep, så gräs på hösten (då slipper man vattna) och vänta till våren. Med största sannolikhet står då en kvast av ogräs från plätten, och tillfredsställelsen när du bara kör över allt med en gräsklippare är enorm. Därunder spirar ditt nya gräs, och efter ett par år av klippning är ogräset utmattat och förvunnet. Då rullar du bara bort grässvålen (den går att använda igen, nån annanstans), och odlar som vanligt.

Foto Calle Stoltz, privata.

Annons