fotografera fyrverkerier

Att fotografera handlar om att ”måla med ljus”, men det går att måla även i mörker bara du har lite tålamod och kunnande. För att lyckas fånga fyrverkerier på bild måste det komma in tillräckligt mycket ljus i kameran. Annars kommer bilden bara bli svart. Men det finns fler saker att tänka på.

1. Använd ett stativ

Oavsett om du tänker fotografera med en ”riktig” kamera eller din mobil behöver du ett stativ. För att få in tillräckligt mycket ljus behöver du en lång slutartid. För att bilden inte ska bli suddig på grund av skakningar behöver du ett stativ.

(Glöm att du ska kunna hålla kameran stilla. En van fotograf sägs kunna hålla sin kamera stilla i 1/8, alltså en åttondels sekund, och det är en evighet att hålla något helt stilla.)

2. Kamerainställningarna

Oavsett vad du fotograferar med kan du börja att stänga av blixten.

För att kunna fånga fyrverkerierna behöver du en lång slutartid. Exakt hur lång får du prova dig fram till, men 1 till 10 sekunder brukar vara ett bra riktmärke. Ibland kan du använda 30 sekunder eller kanske 1/10 (en tiondels) sekunds slutartid. Ju längre slutartid desto mer av raketens hela färd kommer att komma med. Då är också chansen större att du lyckas fånga flera fyrverkerier på samma bild.

Bländaren, storleken på ljusinsläppet, ska ligga någonstans mellan f/5,6 och f/11. Det ger ett längre skärpedjup vilket gör det lättare att fokusera.

Fotograferar du med en vanlig kamera måste du också komma ihåg att stänga av autofokuseringen. Välj i stället manuellt läge och lägg skärpan där fyrverkerierna kommer att vara när du tar bilden.

Använder du din vanliga mobilkamera kan du behöva ladda ner en app för att kunna välja slutartid. För iPhone brukar köpappen Slow Shutter Cam rekommenderas av fotografer. För Android finns Camera FV-5 som finns både som gratisversion och köpvariant, rekommenderar sajten TkJ.se.

3. Använd fjärrutlösare eller självutlösare

När du har satt upp kameran på sitt stativ och hittat de rätta kamerainställningarna är det dags att ta bilden. För att du inte ska skaka till kameran när du trycker av bilden kan det vara praktiskt att ha en fjärrutlösare. Vissa moderna kameror har applikationer som kan kopplas ihop med kameran. I andra fall går det att köpa till en fjärrkontroll.

Ett annat alternativ är att välja kamerans självutlösare, men det kommer att vara svårare eftersom det är svårt att veta på förhand när fyrverkerierna skjuts av.

4. Ut och testa

Visst är det enkelt att fotografera i teorin, men det är ute på fältet du lär dig hantverket. Prova olika inställningar och se vilken du tycker är bäst. Tänk också på att skärmen kan ”ljuga”. Ibland ser bilden mycket ljusare ut på den lilla skärmen jämfört vad den gör när du kommer in och tittar på den i datorn.

5. Klä dig varmt

Som fyrverkerifotograf kommer du att bli stillastående och det finns väl inget värre sätt än att inleda det nya året med att frysa? Klä på dig mer än vad du tror att du behöver.

Några sista ord på vägen…

… använd ett stativ, välj en lång slutartid och kom ihåg att njuta av skådespelet! Bli inte heller besviken om bilderna inte blir perfekta. Det är svårt.

Källa: Scandinavian Photo, Canon, TkJ.se, objektivtest.se

Läs också: Här är halsbandet som matchar ditt stjärntecken

Artikeln publicerades först på Hemmets.

Mest läst