Fredrik Paulun hälsoråd

Vilka hälsosamma vanor har du?

– Jag har druckit två glas rödvin nästan dagligen i snart 20 år. Det ger mig njutning men också ett dokumenterat skydd mot hjärt-kärlsjukdomar och diabetes typ 2. Dock ska man inte dricka mer, så det är inget råd jag vill ge alla.

Hur har du det med träningen?

– Jag tränar alltid till musik och ställer aldrig krav på mig själv. Jag struntar i hur snabbt jag springer eller hur tungt jag lyfter. Det viktigaste är att träningen blir av!

Vilken är din matfilosofi?

– Att använda bra råvaror som rotfrukter, baljväxter, nötter, frön, ägg, fågel, kött, fisk, skaldjur, fullkorn och grönsaker – och undvika tomma kalorier och tillsatser.

Fem saker du alltid har hemma?

– Grönsaker, grönsaker, grönsaker, grönsaker och rotfrukter.

Hur hittar du balans i en stressig vardag?

– Jag lämnar inget åt slumpen, utan planerar för att alltid ha råvaror till ett antal middagar hemma. Jag har nästan helt gått över till att handla mat på nätet vilket underlättar enormt när man, som vi, har fyra barn.

Din största hälsoflopp?

– Kettlebells! Jag minns hur jag stod och juckade mot en spegel med en stor järnklump mellan benen och tänkte ”När som helst kommer jag att tappa den och i bästa fall krossa spegeln, eller i värsta fall döda min PT.”

Råd till den som vill hitta en hållbar hälsosam livsstil?

– Ät rena råvaror som är så lite processade som möjligt. Undvik tillsatser och köp gärna ekologiskt. Välj mat med mycket färg, det signalerar högt innehåll av antioxidanter och annan näring. Ät inte raffinerat socker, men gärna naturligt söta livsmedel. Undvik vitt mjöl men ät gärna fullkorn.

Vad får vi se mer av i hälsoväg framöver?

– Insekter och algprodukter! Behovet av fullvärdigt protein som är klimatsmart och djuretiskt är stort.
Psst! Spana även in vad kostrådgivaren och kokboksförfattaren Ulrika Davidsson svarade på samma frågor!

 

Läs även:

Forskning: Börja med desserten och håll formen lättare

Nya kostråden: Så ska du äta för att få bäst hälsoeffekter

18 hälsoframsteg som inte syns på vågen

AV LINDA UNNHEIM

FOTO PETER KNUTSON