Nätverket #intedinhora började som ett metoo-upprop hösten 2017 för kvinnor och transpersoner med erfarenhet av prostitution. Då man snart insåg att man fyllde ett tomrum i samhället togs forumet vidare.

I det senaste avsnittet av Fannys förebilder, en podcast om jämställdhet av Fanny Widman, berättar Gabriella Kärnekull Wolfe, en av initiativtagarna till #intedinhora, om sina erfarenheter av att sälja sex.

När hon var tolv år gammal utsattes hon för en våldtäkt av en två år äldre vän, en händelse som lade grunden för en depression. Från att ha haft många vänner och bra betyg började hon istället att isolera sig själv och strunta i skolan, ta droger och rymma hemifrån.

Via olika chattforum på nätet kom Gabriella i kontakt med äldre män som utsatte henne för så kallad grooming –  att en vuxen person tar sexuell kontakt med ett barn. Hon beskriver hur männen var mycket väl medvetna om hur de skulle gå tillväga för att vinna hennes förtroende –  de frågade om mående, vänner och föräldrar, och försökte få sig själva att framstå som någon att lita på och vara trygg med.

– Det var ett långsamt gränsöverskridande som till slut ledde till att jag utsattes för ganska allvarliga övergrepp över internet. Men då var det något som jag tyckte var normalt. Till slut hade jag inga gränser kvar på något sätt, berättar hon i Fannys förebilder.

– Jag var ett barn, och jag visste inte vad jag höll på med.

”De pratade om sina barn”

När Gabriella var 15 år började hon att träffa män i verkligheten, utanför chattforumen – något hon sedan fortsatte med i perioder under fyra års tid.

Bland de som köpte sex fanns ingen direkt ”typ”, säger Gabriella, utan det gällde män med alla möjliga sorters bakgrund, i alla åldrar och med skilda yrken som till exempel civilingenjörer, fotbollstränare eller konsulter.

Många hade familj och sambo.

– De pratade om politik, de pratade om sitt jobb, de pratade om sina barn, de pratade om någon anekdot från när de var tonåringar, säger Gabriella i Fannys förebilder.

– Nu kan jag se på de här männen och se att de är förövare. Nu är jag arg när jag tänker på de här männen. Men då var det ingenting jag tänkte på då.

”Handlar om förutsättningar”

I efterhand har Gabriella polisanmält flera av de här männen. Tre förövare har nu blivit dömda av rätten.

Ibland bemöts hon av argumentet att prostitution är ett eget val, något hon beskriver som ”bullshit”.

– Jag kan prata från mitt perspektiv i första hand, men jag har också träffat många andra som säljer sex. Och i majoriteten av fallen handlar det om att man hamnar där på grund av de förutsättningar man har fått i livet. För mig handlar det mycket om att jag groomades in i prostitutionen, berättar hon i podcasten.

– Det är lätt att säga att ”det är ett val och jag hade inte gjort det valet” – innan man hamnar i en situation där det blir aktuellt.

Mer läsning

Femina