Vad är det du skriver på?”

”Det är mitt nästa manus, som heter Pulp Fiction, men vi får se om det blir något …”. Året är 1992 och platsen är gamla hotell Lydmar i Stockholm. Den som frågar Quentin Tarantino vad han skriver på är Git Scheynius – kanske ett okänt namn för en del, men inte för många av världens främsta skådespelare och regissörer, som Tarantino, som tre år senare vinner en Oscar för just manuset till succéfilmen Pulp Fiction.

Under de 30 år som Git Scheynius bossat över Stockholms internationella filmfestival har hon varit en av de största makthavarna inom Kultursverige.

– Jag är en mycket passionerad och driven person så det passade mig väldigt bra att skapa något från grunden. Resan har varit enormt inspirerande men bitvis också tuff. Det tog oss tolv år att nå break even. Jag gav verkligen allt jag hade, och har, bokstavligen jobbat dubbel heltid i mer än tio års tid. Men det gav ju resultat och jag är väldigt stolt över vad vi lyckades skapa, säger Git.

Porträtt på Git Scheynius i en äldre biosalong med sammetsstolar.

Stockholms internationella filmfestival startade 1990 och är ett av Nordens största kulturevenemang. Festivalen pågår under tolv intensiva novemberdagar och visar 150 premiärer från fler än 60 länder. Sammanlagt arrangeras flera hundra programpunkter: visningar, seminarier, Face2Face, Red Carpet och fester. Festivalen gästas av ett 100-tal filmskapare och sedan starten har celebriteter som Francis Ford Coppola, Susan Sarandon, Luc Besson, Lauren Bacall, Ang Lee, Gena Rowlands, Uma Thurman och Quentin Tarantino besökt festivalen och mött publiken på biograferna.

Har bott i flera länder

I dag driver Git Scheynius en av Europas viktigaste filmfestivaler och för Git har konst och kultur alltid varit en livsnerv i vardagen. Hennes pappa var konstnär och eftersom han hade ”sitt yrke i ryggsäcken” så kunde familjen slå sig ner på vilken plats som helst i världen.

– Vi åkte mycket bil genom Europa och vistades gärna i varma länder. Jag har haft förmånen att bo på många platser under min uppväxt, vilket innebär att jag fått inblick i många olika kulturer. Det har format mig som människa på ett positivt sätt och gjort mig ännu mer nyfiken tror jag. Under flera år bodde vi i Spanien och en del av mitt hjärta finns i en liten by utanför Málaga. För mig har den bakgrunden varit både inspirerande och givande, berättar Git som just har resandet som intresse tillsammans med sin största passion i livet: filmens värld.

– När jag var liten var jag en riktig bokmal och jag har alltid slukat böcker, men när jag hittade filmen så var det som att det klickade – här fanns ju allt! I filmen finns konst, litteratur och teater. Filmen speglar inte bara historien och det samhälle vi lever i utan kan också påverka oss och vårt liv. Filmen är ett så starkt medium och däri ligger också dess styrka och skönhet, säger Git.

Saknade en filmfestival

Och i hennes fall har filmen även fört henne till kärleken. Git brukade hänga på klubben Lido på Södermalm i slutet av 80-talet, och

i vimlet där träffade hon sin man Ignas Scheynius som hon i dag har tre söner tillsammans med. Det var också med Ignas, och Kim Klein som drev Lido, som hon kom att starta Stockholms filmfestival. De ställde sig helt enkelt frågan: ”Varför har vi ingen egen filmfestival i Stockholm?”

– Beslutet att starta en filmfestival kom ur ett rent behov. Så vi beslutade oss bara för att köra! Vi hyrde en liten etta med kök som kontor och jobbade i princip dygnet runt. Snart var vi 13 personer och det var kölista på en enda dator, berättar Git som då nyligen varit på Filmfestivalen i Cannes.

Som vd och grundare av Stockholms internationella filmfestival har Git tillbringat månader av sitt liv i biomörket.

Hon har sett ”Wild at heart” och är helt lyrisk och tänker ”den här filmen måste bara öppna vår festival”. Kritikerna är skeptiska på grund av filmens kontroversiella sätt att skildra sex och våld, men Git är säker på David Lynchs film – som kommer att bli festivalens första film att visas någonsin. Och den gör succé.

Blev vän med David Lynch

Och just David Lynch är än i dag en av Gits husgudar – och faktiskt även en kaffekompis:

– David Lynchs filmiska resa till Stockholm var mycket mer än ett vanligt besök. David är unik och hans filmer är sprakande visuella och konstnärliga. Han är en väldigt speciell och underbar person och en av få stjärnor som vill ha personlig kontakt med sin publik. David skrev på sin hemsida att ”kom och ta en kaffe med mig i foajén”. Och det gjorde de! Det var så mycket folk i foajén till gamla hotell Lydmar att man fick ta in vakter, berättar Git som varje morgon under hans besök intar sitt kaffe med honom.

– David älskar kaffe och dricker säkert upp till 10 koppar om dagen. Så vi startade varje morgon med en kopp kaffe i lugn och ro och pratade om livet. Det var nästan meditativt för mig då han var så lugn, och samtidigt ett helt annorlunda och fantastiskt lyxigt sätt för mig att starta dagen varje dag med att få fika med David Lynch! Under den sista dagen av Davids besök så gav han mig ett förseglat brev och sa: ”Öppna brevet när du är klar med det här.” Om han menade ”klar” med just den festivalen eller när jag är klar med jobbet för gott vet jag fortfarande inte. Så jag har ännu inte öppnat brevet! Visst kliar det i fingrarna av nyfikenhet, så jag har ramat in det och tittar på det ibland eftersom det är så vackert skrivet på, berättar Git som ofta fantiserar om vad det faktiskt står i brevet.

Ett signerat foto på David Lynch och Git, det står: "To the great Git" och undertecknat med David Lynch autograf. Bredvid finns Davids inramade brev till Git som har orden "To Git" på kuvertet.

Ett inramat foto på David Lynch och Git Scheynius. Samt det oöppnade brevet hon fick av regissören när han besökte Stockholms filmfestival.

Kvinnligt fokus

Även om just David Lynch och Quentin Tarantino är två av Gits absoluta favoritgäster och regissörer så är det starkt fokus på kvinnliga regissörer för henne. Hon vet ju själv att det finns svårigheter att vara kvinna i en bransch som är mansdominerad.

– När vi startade Filmfestivalen så fanns det bara, vad jag känner till, en annan kvinnlig festivalchef, Sheila Whitaker på Londons filmfestival. Så jag var den andra i ordningen av kvinnliga festivalchefer. I början reagerade jag på att det fanns så få kvinnliga regissörer, och tänkte att det säkert skulle lösa sig med tiden. I det övriga kulturlivet har det med tiden jämnat ut sig. Det är det manliga perspektivet som styr produktionsbesluten. För att försöka påskynda processen satte vi i gång ett stort genusarbete för mer än tio år sedan som börjar ge resultat. Allt fler filmer av kvinnliga regissörer visas, och vi letar aktivt efter bra film från kvinnliga regissörer. Nu ligger vi på 40 procent kvinnliga regissörer. Det kanske låter lite för dem som inte vet hur branschen fungerar men i världen är uppdelningen mer 10 procent kvinnor och 90 procent män. Sedan är det viktigt att medierna också väljer att lyfta fram fler av de kvinnliga regissörerna. Jag har varit med om att en recensent skrivit en artikel där hen gnällt över att det är så få kvinnliga regissörer och i samma andetag tackat nej till att intervjua en kvinnlig regissör, säger Git.

Bakom Filmfestivalens succé står så klart inte bara Git utan även hennes team – och för att ha ett bra team behöver man en tydlig ledare.

– Eftersom jag är en väldigt passionerad person så tror jag någonstans på det entusiasmerande ledarskapet. Jag vill ha med mitt team på resan, känna att vi har en verktygslåda som vi kan skapa kreativitet och passion med. Jag försöker också att vara så närvarande som möjligt och är en person som alltid har fem minuter över för någon. Hur upptagen jag än är, är min dörr alltid öppen. Filmfestivalen är ett bygge som man inte gör själv. Vi är klart resurssvaga jämfört med näringslivet så vi måste vi vara väldigt smarta och effektiva. Med en begränsad budget så måste man vara dubbelt så smart, säger Git med en blinkning och är just nu i full gång med festivalen som ska äga rum i november.

Michael Persbrandt friade till Lauren Bacall

Genom åren har Git och hennes gäng bjudit in en mängd celebra gäster. Från att ha haft en galen kväll på Gondolen med Lauren Bacall, som slutade med att Mikael Persbrandt friade till Hollywoodlegendaren, till att Francis Ford Coppola slängde upp sitt eget vin på en restaurang och hade vinprovning och återvände till USA i sin privatjet full med svenskt brännvin.

Jo, Git upplever minst sagt stjärnlivet på nära håll – men det är också viktigt för henne att hitta energi på annat håll.

– Eftersom jag tillbringar mycket tid i biosalongens mörker så är det viktigt för mig att komma ut och hämta frisk luft i naturen. Jag springer gärna och mycket, överallt men helst i skogen. Jag yogar även och lagar gärna mat med familjen. Alla mina söner är riktigt duktiga kockar och Ignas är vinkunnig så det är trevligt att samlas kring, säger Git och berättar att sönerna också har resandet som sitt intresse, precis som hon själv:

– Jag älskar att resa och upptäcka – det har jag i blodet och som tur är går det att kombinera med mitt jobb, säger Git och menar att det är en ynnest att få arbeta med sina intressen i livet.

– Fler borde jobba med just det som de har som intresse, deras passion. Jag känner mig väldigt lycklig över att få jobba med mitt största intresse och det önskar jag att alla ska få känna. Det är frihet.

AV ANNIKA LEONE

FOTO EVELINA CARBORN

Läs även:

Git Scheynius: Quentin Tarantino skrev delar av Pulp Fiction i Sverige

14 skräckfilmer, thrillers och true crime som du kan se på HBO

21 snyftiga filmer som garanterat får dig att gråta

Notting Hill och 19 andra kultfilmer från 1999

Se mer inspirerande innehåll från oss på Femina: