Git Scheynius om Lauren Bacall
Slå på ljud

Efter att ha skrivit och bjudit in skådespelaren Lauren Bacall i nästan tio år så kom hon äntligen och gästade Stockholms Internationella Filmfestival år 2000 för att emotta ett Lifetime Achievement Award. Och hon anlände med besked.

– Vi hade naturligtvis satt upp affischer över hela stan att hon var här i Stockholm. Så när vi gick på stan, det var hennes första besök i Sverige, så sa folk: ”Men åh, där går ju Lauren Bacall!”. Och vi klev in på restaurang Prinsen i centrala Stockholm och åt en lunch.

Inne på restaurang Prinsen hänger flera fina porträttfotografier på olika kända skådespelare och författare vilket Lauren Bacall fick syn på och föreslog att ”kan vi inte bjuda in alla de här?”

När Lauren Bacall fått ett ja på sin fråga pekade hon på olika ansikten: ”I want that one, and that one and that one.”

– Och jag antecknade: ”Tommy Körberg, Tommy Berggren, Mikael Persbrant och Harriet Andersson och allihopa”. Sen hade jag det stora nöjet att få ringa runt och säga. ”Hej Harriet, Lauren Bacall skulle vilja ha dig på middag.” Det är ju en av de roligaste samtalen man kan göra, säger Git.

Lauren Bacall besökteStockholm som hedersgäst på Stockholms Filmfestival år 2000.

Alla de inbjudna kändisarna kom naturligtvis och sällskapet hade en fantastisk middag på restaurang Gondolen. Lauren Bacall blev hämtad i vit limousin, och under middagen hade Mikael Persbrant hade friat till henne.

– Harriet Andersson och Lauren Bacall hade suttit på middagen och pratat om Humphrey Bogart och Ingemar Bergman. Sedan fräste tjejerna iväg i den vita limousinen.

Den 30:e upplagan av Stockholms internationella filmfestival äger rum mellan 6-17 november.

FOTO: EVELINA CARBORN, TT/Henrik Montgomery

Läs mer om Git Schyenius och Stockolms internationella filmfestival i nästa nummer av Femina, 13/2019. 

Läs även:

Git Scheynius: Quentin Tarantino skrev delar av Pulp Fiction i Sverige

Git Scheynius: David Lynch och jag drack kaffe varje morgon

Mest läst