Git Scheynius om Quentin Tarantino
Slå på ljud

Git Scheynius har varit vd för Stockholms internationella filmfestival sedan starten 1990 och hon gör sig nu redo för sin 30:e filmfestival som äger rum mellan 6-17 november. ett stående inslag på festivalen är att den gästas av kända filmskapare och skådespelare och sedan starten har celebriteter som Francis Ford Coppola, Susan Sarandon, Luc Besson med flera besökt festivalen och mött publiken. Regissören och manusförfattaren Quentin Tarantino var inbjuden till Stockholm i samband med att hans film Reservoir Dogs (De hänsynslösa) hade premiär 1992 för att delta vid visningen av filmen. Det var första gången som den då relativt okända regissören var i Sverige. När Git Scheynius besökte honom på hotellet han bodde på satt han i hotellbaren och skrev på något.

– Jag såg att det var större än ett brev, så jag frågade: ”Vad skriver du på?” Då sa han att det var hans nya film. ”Jaha, vad heter den då?”

Quentin Tarantino svarade då: ”Jag vet ju inte om det bli någonting men jag tänkte döpa den till Pulp Fiction.” Tre år senare, under Oscarsgalan 1995, vinner just denna film sju Oscarsstatyetter, bland annat för bästa manus.

– Det är förstås väldigt coolt att han har skrivit en del av filmen i Sverige och i Stockholm. Han skrev också faktiskt in en scen från Sverige, som naturligtvis handlade om ”french fries”, tyvärr kom inte den med i filmen, men den finns kvar i originalmanuset som man kan ladda ner, berättar Git Scheynius.

FOTO: EVELINA CARBORN

Läs mer om Git Schyenius och Stockolms internationella filmfestival i nästa nummer av Femina, 13/2019. 

Läs mer:

Git Scheynius: David Lynch och jag drack kaffe varje morgon

Git Scheynius: Lauren Bacall bjöd på en oförglömlig middag

Mest läst