Greta Thunberg och klimatrörelsen Fridays for Future utmärkelsen Amnestys Ambassador of Conscience

Natten mot tisdag, svensk tid, tilldelades Greta Thunberg och klimatrörelsen Fridays for Future utmärkelsen Amnestys Ambassador of Conscience. Ett pris som Amnesty kallar för sitt allra finaste – och som sedan 2002 tilldelats aktivister, artister och andra offentliga personer som på ett modigt sätt uppmärksammat mänskliga rättigheter och inspirerat andra. Däribland Colin Kaepernick (2018) och Alicia Keys (2017).

Greta Thunberg tog emot priset i Washington D.C. och under sitt tacktal valde hon att hylla alla unga som är med och kämpar för förändring:

– Det här priset är till alla de miljoner unga runt om i världen som utgör rörelsen Fridays for Future. Alla orädda ungdomar som slåss för sin framtid, en framtid som de borde kunna ta för givet. Men som det ser ut nu kan de inte det.

Uppmanar vuxna att strejka – storföretag hakar på

Fridays for Future är en global rörelse som startades av Greta Thunberg i augusti 2018 och som sedan dess har arrangerat skolstrejker runt om i världen varje fredag.

Förhoppningen är att rörelsen ska få politiker att på riktigt göra någonting åt den pågående klimatkrisen – och för att nå ut till fler uppmanar de nu även företag, fackförbund och privatpersoner att delta i deras globala klimatstrejker den 20:e och 27:e september. En vädjan som gett resultat – både i Sverige och internationellt.

– Den 20:e september kommer Scania att stänga ner sin produktion och arbete globalt och utbilda sina anställda inom klimatet. Samma dag kommer även hela Lush att ha arbetsnedläggelse och produktionsstopp i USA, och i Kanada kommer företaget att göra samma sak den 27:e september. Andra företag som har arbetare som planerar att strejka är bland annat Amazon, Google, Microsoft och Ben & Jerry’s, säger Isabelle Axelsson, organisatör för Fridays for Future i Stockholm, och fortsätter:

– I Sverige är det flera företag som stöttar vårt budskap, och nästan alla fackförbund planerar att manifestera med oss. Förbundet SAC (Syndikalisterna) har även utlyst strejk för sina medlemmar.

Strejkerna är en del av Global Week For Future

De globala storstrejkerna som företag, fackförbund och privatpersoner har uppmanats att delta i är en del av Global Week For Future som pågår mellan den 20:e och 27:e september. En aktionsvecka med strejker och manifestationer för klimatet över hela världen med anledning av FN:s toppmöte Climate Action Summit i New York, som Greta Thunberg kommer att delta i.

Det gemensamma budskapet till politiker och makthavare under veckan är att:

  • Begränsa den globala temperaturökningen till under 1,5 grader över förindustriella nivåer.
  • Följa Parisavtalet och bevisa det.
  • Lyssna på klimatforskningen.
  • Skapa mer miljö och klimaträttvisa för alla.

Här kan du läsa mer om aktionsveckan, och se när och var strejkerna arrangeras i Sverige.

Foto: Shawn Thew/TT

Läs mer:

Därför samlas klimatförnekare för att stoppa Greta Thunberg

Greta Thunberg har nått New York – här är världens reaktioner

Greta Thunberg ger svar på tal om diagnosen: ”En superkraft”

Mest läst