Trendar: InredningMat och dryckResor

Fredagsmys från förr – favoriterna vi minns

25 feb, 2021 
AvNina Nyström
retrogodis
Så mycket nostalgikänslor man får vid tanken på snacksen och godisarna från vår uppväxt! Här är några riktiga klassiker från 80- och 90-talet. Vilka var dina favoriter?
Annons
Fredagsmys från förr – saker vi minnsBrand logo
Fredagsmys från förr – saker vi minns

Ako-kolorna kom tillbaka, likaså Rigichokladen. Att döma av alla ”kom tillbaka”-grupper som finns på Facebook har vi onekligen ett nostalgiskt förhållande till godiset och snackset från forna tider. Här är några av favoriterna vi minns från 80- och 90-talet!

Chipsklassiker från förr

I en tid då det inte fanns 40 olika smaker och varianter var man mer fast vid sin favorit. Man var liksom team Dill och gräslök eller team Lättsaltat. Och vissa var team Pepparchips.

Annons

Minns du OLWE:en? Alltså OLW-vargen, som prydde påsarna på den tiden. 2012 lät OLW sina konsumenter delta i en omröstning för att välja tillbaka klassiska chipssmaker i sortimentet. Frågan engagerade över 17 000 personer och majoriteten röstade på Lövtunna Pepparchips och Ranchchips, två klassiker som var populära på 1980-talet respektive 1990-talet. Sedan dess har flera snacksklassiker gjort återbesök.

Läsk på back

Det var något det! Och otroligt tungt att kånka hem. Bredvid klassiker som Sockerdricka stod Vira blåtira, Fantomen och Rosa Pantern. Färgämnen var ännu ingen stor hälsofråga, och ju mer desto bättre. Champis och Grapetonic blev alltid kvar sist.

Annons

Godiset vi minns från 80- och 90-talet

Men mest var det såklart godiset vi vurmade förr. Det bjöds på många minnesvärda sorter. Här är några som platsade på både fredagsmyset och i lördagsgodispåsen.

Måsskit, kloakslam, öronvax och kissblöjor

Vad ska man säga? BonBons var oerhört tramskul när det kom på bred front i början av 90-talet. Och rätt gott, trots de motbjudande namnen.

Chokladcigaretter

Eh… ja. Det glada åttiotalet var det ja…

Annons

Pulver i olika form var poppis

Hockeypulver, tefat, pulver som poppade i munnen. Pulver fanns i alla former, gärna riktigt surt eller riktigt salt.

Tuggummi på tub

SÅ sliskigt? Men självklart älskade vi det.

Annons

50-örestuggummin

En sådan här lista måste bara innehålla klassikerna Jenka, Dance, Shake och Bugg. Vi minns exakt hur de smakade och vilka som var våra favoriter.

Kolarullarna

Ofta stenhårda, med en syntetiskt smakande kula i mitten. Och sockerklistret som höll ihop rullen? Men det var fascinerande att arbeta sig inåt-

Annons

Tablettaskar

Finns ju förvisso kvar, men deras kurs har sjunkit drastiskt. Dagens kids vill ha lördagsgodispåsar med enorm botten istället för dessa fjuttiga påhitt. Synd, för de hade verkligen en charm! Minns du gamla tiders tutti frutti förresten? Idag är de stora och mjuka, men då var det små och hårdsega. En positiv produktutveckling måste vi ändå säga, för trots att de förra räckte längre, så fastnade de SÅ mycket i tänderna? Smurfarna var däremot en favorit.

Annons

Fraktlådan

Drömmen när man var ute och reste! I Fraktlådan fanns lite av allt.

Always

Apelsinkrokantens föregångare, vars spår nästan är digitalt utraderade. Men det här var festligt! Man vek upp kartongen så den stod snyggt och högg in på de goda chokladpinnarna inslagna i folierat papper med en solnedgång.

Annons

Punchflaskorna

Ett sofistikerat val för vuxet fredagsmys.

Lakritspistolerna

Spåren av dessa verkar utraderade på nätet, men vi minns dem exakt. Så lena och så sega!

Blev du nostalgisk? En hel del av dessa, och flera andra favoriter som faktiskt fortfarande hänger med, går att få tag på än idag, exempelvis här.

LÄS MER:

Annons