Trendar: InredningMat och dryckResor

Greta Thunberg hyllas av superstjärnor – och hånas av politiker

05 nov, 2019 
AvAnna-Lena Pettersson
greta thunberg hyllas och kritiseras
Greta Thunbergs klimatkamp lämnar få oberörda. Under hennes resa i USA har hon hunnit med att bli hyllad av flera superkändisar. Men den som berör starkt kommer också att mötas av kritik, och Greta är inget undantag.
Annons

Greta Thunbergs resa till USA har fått lite av ett antiklimax eftersom det stora klimatmötet i Chile, som var en av huvudanledningarna till hennes resa, har blivit flyttat till Madrid. Däremot har hennes närvaro i USA gett henne möjlighet att vara med på demonstrationer och träffa människor som har fått upp klimatfrågan på agendan i USA på allvar.

Bland annat har Greta Thunberg fått träffa superkändisar som genom sina kanaler kan lyfta klimatfrågan och som backar henne i hennes arbete. Efter Gretas tal i FN fick hon mycket positiv respons från kändisar som Billie Eilish, Anne Hathaway och Chris Hemsworth, men hyllningarna har fortsatt att ramla in.

Leonardo DiCaprio hyllar Greta Thunberg

Förra veckan träffade Greta Thunberg Leonardo DiCaprio som la upp en bild på dem tillsammans på Instagram med en hyllning av den unga svenskan. Han skriver bland annat:

”Greta Thunberg har blivit en ledare i vår tid. Historien kommer att döma oss för vad vi gör i dag för att garantera att kommande generationer kan få njuta av samma beboeliga planet som vi så uppenbart har tagit för givet. Jag hoppas att Gretas budskap är en väckarklocka för ledare världen över och säger att tiden för inaktivitet är över. Det är tack vare Greta som jag är optimistisk inför framtiden.”

Greta på cykeltur med Arnold Schwarzenegger

En annan superstjärna som har passat på att träffa Greta Thunberg under hennes USA-vistelse är Arnold Schwarzenegger. Han och Greta fick till en cykeltur genom Santa Monica och ett samtal om klimat och framtid.

Annons

”Det var fantastiskt att träffa min vän och hjälte Greta Thunberg den här veckan och ta en cykeltur runt Santa Monica tillsammans. Och jag var så taggad att få presentera henne för min dotter Christina. Fortsätt att inspirera, Greta!”, skriver actionhjälten och politikern på Twitter.

Också den före detta presidenten Barack Obama har hyllat den svenska miljökämpen och kallat henne för en av vår planets största förkämpar.

Greta Thunberg besökte Ellen DeGeneres show

Ett stopp på Greta Thunbergs resa som fått mycket uppmärksamhet var hennes medverkan i Ellen DeGeneres show som hon äntrade till tonerna av David Bowies Heroes. Greta intervjuades om sitt klimatarbete och fick berätta om vad hon själv gör för att minska sin påverkan på klimatet och för att kunna se sig själv i ögonen. Hon fick också frågan från Ellen om hon skulle vilja sitta ner och prata med Donald Trump om klimatet och hennes svar blev snabbt viralt:

Annons

”Jag förstår inte riktigt varför jag skulle vilja göra det. Jag vet inte vad jag skulle kunna säga till honom som han inte redan har hört. Det skulle bara vara ett slöseri med tid.”

Ellen DeGeneres tackade också Greta Thunberg för hennes jobb för klimatet och hennes kampanj som har fått elva miljoner människor att demonstrera för klimatet.

Även skådespelerskan och aktivisten Jane Fonda, som i veckan greps vid en klimatprotest i Washington, har visat sitt stöd för Greta Thunberg. Hon säger i en intervju med BBC att Greta inspirerar henne och att det var hon som fick Jane Fonda att vakna upp och visa att det inte längre gick att fortsätta leva som man gjort hittills.

Kända personer som kritiserar Greta Thunberg

Men Greta Thunberg har inte alla kändisar på sin sida. Att USA:s president Donald Trump inte hör till Gretas fanclub vet vi sedan tidigare. Hans ironiska tweet efter Greta Thunbergs tal i FN visade tydligt hans syn på Gretas klimatarbete. Och Donald Trumps arbete för att ta USA ut ur det internationella klimatavtalet, Parisavtalet, visar tydligt på hans inriktning i klimatfrågan.

Annons

Inte heller Rysslands president Vladimir Putin är imponerad av Greta Thunbergs klimatarbete. Efter hennes tal i FN kallade han henne för en dåligt informerad och manipulerad tonåring som inte förstod att den moderna världen är komplex.

Inte bara utländska politiker kritiserar Greta Thunberg. Kristdemokraternas Sara Skyttedal skrev den 1:e november en hånfull tweet där hon erbjöd sig att köpa en flygbiljett till Greta Thunberg som ett svar på Gretas egen tweet om att hon behöver hjälp att ta sig över Atlanten till klimatmötet i Madrid i december.

Den brittiska tv-personligheten Jeremy Clarkson, som under många år ledde programmet Top Gear, har många gånger varit i blåsväder för sina uttalanden. När han kallade Greta Thunberg för en bortskämd snorunge som i stället borde vara en duktig flicka och hålla käften fick han direkt mothugg av många, bland annat sin egen dotter Emily Clarkson. Hon skrev i en tweet att hon kunde önska att alla medelålders gubbar i stället kunde prata om Greta på samma sätt som John Bishop, en engelsk komiker som har hyllat Gretas arbete.

Läs mer: 

Annons