Trendar: InredningMat och dryckResor

Greta Thunberg i land! Nu full fart mot klimatmötet i Madrid

03 dec, 2019 
AvAnna-Lena Pettersson
Greta Thunberg i Lissabon
Efter tre veckors segling över Atlanten kom Greta Thunberg den 3 december till Lissabon. Nu ska hon åka vidare till Madrid och klimatmötet COP25.
Annons

Vid sjutiden på tisdagmorgonen den 3 december twittrade Greta Thunberg ut ”Land ahoy” och en bild på lamporna i Lissabons hamn och vid 14-tiden tog hon de första stegen på torra land och hon möttes av musik, människor och jubel.

Det är nu tre veckor sedan hon gav sig iväg på sin andra resa över Atlanten för i år, denna gång ombord på katamaranen La Vagabond tillsammans med Youtube-profilerna Riley Whitelum och Elayna Carausu från Australien och den brittiska seglaren Nikki Henderson.

Greta Thunberg: ”Känns overkligt”

Hon blev tvungen att ta sig sjövägen tillbaka till Europa eftersom klimatmötet COP25 flyttades från Chile till Spanien och hon valde segelbåt för miljöns skull.

– Det känns overkligt. Det är en väldigt speciell känsla att se land och människor. Det är en stor lättnad men också lite sorgligt. Det är svårt att förklara. Men man är förstås otroligt glad över att snart vara på land igen, sade Greta Thunberg till Dagens Nyheter när hon var på väg in i hamn.

Greta Thunberg seglar in i Lissabon
Förutom Greta Thunberg och besättningen var också Gretas pappa Svante Thunberg med på båten.

Hårt väder höll på att stoppa Greta

Det var länge osäkert om Greta Thunberg skulle hinna till Europa i tid för klimatmötet i Madrid, bland annat har hårt väder på Atlanten ställt till det för seglatsen, men nu verkar hon bara bli ett par dagar sen till mötet som kommer att hålla på ända till den 13 december.

Annons

Klimatmötet COP25 hålls alltså i Madrid och Greta Thunbergs båt gick i land i Lissabon, så nu gäller det för henne att så fort och miljövänligt som möjligt ta sig till Spanien.

Det här är klimatmötet COP25

FN:s stora klimatkonferens hålls varje år och i år är det 25:e året i rad. De länder som samlas är de som har skrivit under FN:s klimatkonvention och under konferensen samtalar man om hur man ska kunna genomföra det som står i konventionen.

I år kommer fokus att ligga på hur världens länder tillsammans ska kunna minska de globala utsläppen.

Foto: TT

Greta Thunberg gästar Skavlan i SVTBrand logo
Greta Thunberg gästar Skavlan i SVT

Läs mer:

 

Annons