Trendar: InredningMat och dryckResor

Greta Thunberg klimatstrejkar på sin födelsedag

03 jan, 2020 
AvNina Nyström
Greta Thunberg strejkar
Greta Thunberg viker sig inte för något. Sin 17-årsdag firar hon med skolstrejk för klimatet. För några år sedan var hon så deprimerad att hon varken pratade eller åt. Men kampen ger henne – och världen – kraft.
Annons

Sedan Greta Thunberg kom hem till Sverige igen efter sin Atlantsegling och klimatmötet i Madrid har hon troget intagit sin strejkpost utanför riksdagshuset i Stockholm, jullovet till trots. Även morgonen den 3 januari stod hon där. Det som utmärker just det datumet lite extra är att det är Gretas 17:e födelsedag.

Att hon tillbringar sin födelsedag här är anmärkningsvärt, men förvånar kanske egentligen ingen när det gäller just Greta, eftersom hennes kamp har stor inverkan på antalet födelsedagar både hon själv, vi andra och våra barn får fira – och med vilken livskvalitet vi kan göra det.

Greta Thunbergs skolstrejk är nu inne på sin 72:a vecka, och 2019 var verkligen Greta Thunbergs år – bland annat nominerades hon till Nobels fredspris, höll tal i FN och utnämndes till ”Årets person” av anrika Time Magazine.

Annons

Klimatengagemanget hjälpte Greta ur depressionen

Gretas klimatengagemang har inte bara varit en viktig ögonöppnare för världen utan även ett otroligt viktigt redskap för Gretas personliga hälsa. Hon har tidigare varit öppen med att hon i tidiga tonåren drabbades av en allvarlig depression, men många kanske inte visste exakt hur allvarlig förrän Gretas pappa Svante Thunberg häromdagen talade ut i BBC.

I en stark intervju berättade han att Greta slutade prata och inte åt något på tre månader. I ett helt år var hon hemma och föräldrarna fick sätta livet på paus för att ta hand om sin dotter.

När Greta väl började prata, var det om klimatkrisen. För att stötta Greta gjorde föräldrarna stora förändringar i sin livsstil. Mamma Malena Ernman slutade att flyga, vilket påverkade hennes utlandskarriär mycket, och pappa Svante blev vegetarian.

Det gav Greta ny energi, och ju mer hon arbetat med, och nått ut med sitt budskap om klimatkrisen, ju bättre har hon mått.

Annons

Gretas planer för 2020

I höstas valde Greta att ta ett sabbatsår för att på heltid kunna ägna sig åt klimatkampen, ett arbete som onekligen gett frukt. Men i höst ska Greta enligt uppgift börja gymnasiet.

Ett annat möjligt steg på Gretas närtidsagenda är ett besök till Kina. Att resa miljövänligt till Kina är väldigt mycket enklare än till USA. Med transsibiriska järnvägen tar resan bara sex dagar och Greta har tidigare sagt att hon gärna besöker landet som står för en stor del av världens utsläpp.

Källa: Instagram, BBC, Expressen

Bildkälla: TT

Greta Thunberg gästar Skavlan i SVTBrand logo
Greta Thunberg gästar Skavlan i SVT

Läs mer: 

Annons