Trendar: InredningMat och dryckResor

Greta Thunberg nominerad till Nobels fredspris 2019

14 mar, 2019 
AvHamon Moravejzadeh
Hon är en 16-årig miljökämpe som på väldigt kort tid inspirerat tusentals människor över hela jordklotet. Nu nomineras hon till Nobels fredspris för sin insats i frågan.
Annons

Global uppvärmning ses som en av anledningarna till att många arter håller på att dö ut och att människor dör i varmare länder. Fortsatt uppvärmning beräknas även leda till stora framtida flyktingkriser. Nu har Greta Thunberg, vid 16 års ålder, blivit nominerad till Nobels fredspris för hennes insats i klimatrörelsen.

— Det är såklart väldigt hedrande och fint att bli nominerad till ett sådant stort pris. Det känns ofattbart och lite konstigt, säger hon till Aftonbladet.

Greta Thunberg strejkar på kvinnodagen
Greta Thunberg utanför Sveriges riksdag på kvinnodagen 8e mars 2019. REUTERS/Ilze Filks

#FridaysForFuture

Sedan augusti förra året har Greta Thunberg haft skolstrejk varje fredag för att uppmärksamma klimathotet. Under #FridaysForFuture samlas människor runt om i svenska städer och globalt för att strejka tillsammans med den fredsprisnominerade skoleleven. Målet med strejken är att Sverige och resten av världens länder ska följa Parisavtalet som trädde i kraft 2016, för att kunna klara 1,5-gradersmålet som sattes i avtalet.

Figur som efterliknar Greta Thunberg på en parad i Tyskland
Figur av Greta Thunberg under en parad i Dusseldorf, Tyskland. Foto: REUTERS/Wolfgang Rattay

På kort tid har hon inspirerat tusentals människor från hela världen att delta i en global strejk, bland annat från Australien, Nederländerna och Nigeria. I morgon blir det andra gången som tusentals svenskar över hela landet samlas på en fredag för att klimatstrejka med henne.

Hittills har det registrerats sammanlagt 1693 klimatmanifestationer i 106 länder och det fortsätter att öka. Morgondagens strejk kommer att vara en av de större och engagemanget har ökat internationellt.

Läs mer:

Annons