Trendar: InredningMat och dryckResor

Greta Thunberg på omslaget av ikoniska Rolling Stone

30 mar, 2020 
AvNina Nyström
Greta Thunberg
Greta Thunberg fortsätter sitt segertåg världen över. Efter Time Magazine pryder hon nu det anrika magasinet Rolling Stone – spana in det här!
Annons

Videon kunde inte hittas

Greta Thunberg gästar Skavlan i SVTBrand logo
Greta Thunberg gästar Skavlan i SVT

I höstas valdes sjuttonåriga Greta Thunberg till ”person of the year” och hamnade på omslaget till Time Magazine, i gott sällskap av föregångare som Winston Churchill, Elizabeth II, John F Kennedy och Barack Obama.

Personporträtt i Rolling Stone

Nu gör hon det igen. Just nu syns Greta Thunberg på omslaget av Rolling Stone, magasinet som genom historien levererat en lång rad uppseendeväckande omslag och statements. Visst är musik dess ryggrad och kreddiga artister har avlöst varandra på tidningens framsida, men Rolling Stone har också gjort sig känd för sina politiska och kulturella reportage – och såväl påven som Barack Obama har porträtterats.

Annons

Självklart är det inte bilden som är det viktiga (även om illustrationen är oerhört cool!). I tidningen hittar vi ett stort personporträtt av Greta. Och på Gretas vis, så handlar det om hennes hjärtefråga snarare än detaljer om henne som person. Greta vill inte prata om nät-trollen. Greta vill inte prata om vad kompisarna tycker. Greta vill prata om miljön.

Jag kan inte rösta, så det här är mitt sätt att göra min röst hörd.” säger hon bland annat.

Är man insatt i Greta och hennes historia lyfts inte så väldigt mycket nytt, men det är god överblick – och helt säkert är det många som genom detta forum får nya ögon för Greta och hennes röst. Några historier ifrån reportaget i Rolling Stone sticker dock ut lite extra, se de nedan: 

Steget som gjorde skillnad

När insåg du första gången att det du gjorde gör skillnad? frågar Rolling Stone. ”Den andra dagen på skolstrejken, när jag fick mitt första sällskap. Steget från att vara ensam till att vara två är det svåraste steget. När du har tagit det är du en bra bit på vägen för att skapa en rörelse.”, säger Greta.

Annons

Ytterligare ett citat som sammanfattar historien om Greta Thunberg på ett väldigt starkt sätt är:

”Jag är väldigt liten och väldigt känslostyrd, och det är inget man brukar förknippa med styrka. Men jag tror att svaghet på ett sätt också behövs. För vi behöver inte höras mest, vi behöver inte ta upp mest plats och vi behöver inte tjäna mest pengar. Vi behöver bry oss mer om varandra.”

Vår tids Rosa Parks – kvinnan som inspirerat Greta

På frågan om vilken som var den första kvinnan som gjorde stort intryck på Greta, svarar hon ”Rosa Parks”, som Greta också flera gånger har jämförts med.  

Rosa Parks är känd som kvinnan som på 50-talet sköt startskottet till den amerikanska medborgarrättsrörelsen då hon vägrade ge upp sin sittplats på bussen till en vit man (vilken hon skulle, enligt lag). 

I intervjun med Rolling Stone berättar Greta också om hur samhörigheten hon känner med Rosa Parks djupnat ännu mer efter att hon fått reda på att hon, precis som Greta, hade en introvert personlighet: ”Hon sa inget nytt, hon gjorde inget nytt, hon bara vägrade att göra som hon blev tillsagd. Tajmingen var rätt. Vi introverta kan också göra vår röst hörd”.

Annons

Skavet i Rolling Stones berättelse

Men. Det som tyvärr skaver med reportaget är dubbelmoralen i att reportern tar tre olika flyg för att få träffa Greta och höra henne in action. Förvisso har han självinsikt: ”Jag torterar atmosfären för att höra andra hylla flickan som inte flyger”. Och visst är det för en god sak. Men ändå. Det känns, minst sagt, sådär.

Foto: Rolling Stone/TT

LÄS MER:

Annons