Greta Thunberg

Boken heter Gretas resa och bygger på reportern Alexandra Urisman Ottos och fotografen Roger Turessons texter och bilder från tiden då de följt 17-åriga Greta Thunberg. Båda är mångåriga medarbetare på DN, och Turesson har tidigare vunnit Stora journalistpriset i kategorin Årets berättare. Bokens redaktör utlovar en unik inblick i Greta Thunbergs liv som klimatkämpe.

omslaget boken gretas resa

Boken Gretas resa ges ut på samma förlag som Gretas mamma Malena Ernmans memoarer Scener ur hjärtat (2018), Polaris.

Nyskrivna texter i Gretas resa

– Alexandra och Roger berättar en historia om Greta Thunberg som sträcker sig bortom masstrejkerna och toppmötena. De har följt henne på väg till Mynttorget i Stockholm, på tåg genom Europa, i elbil i USA och möter henne i gryningen utanför Lissabon i Portugal. Det ger en unik förståelse för en otrolig resa, säger redaktör Matilda E Hanson till DN.

Texterna är alltså nyskrivna och många av bilderna har inte publicerats innan. Tack vare att teamet hängt med Greta sedan hösten 2018, har de kunnat fånga flera av hennes tunga milstolpar. Som när hon utsågs till Person of The Year.

– Alexandra och Roger var de som berättade för Greta Thunberg att hon utsetts till Person of The Year av Time Magazine. Då satt de på en vägkrog utanför Madrid, säger Matilda E Hanson.

Greta Thunberg anpassar sin skolstrejk

För närvarande är Greta inne på vecka 88 av den skolstrejk som blev startskottet för hela hennes aktivism. Varje fredag har hon som bekant suttit utanför riksdagen i Stockholm med en handmålad skylt, och människor från hela världen har gjort på motsvarande vis i sina länder. 

Men sedan coronapandemin bröt ut har Greta valt att skolstrejka hemifrån. På fredagen lade Greta upp en post på Instagram där hon skrev att ”I dag hade vi planerat en stor global klimatstrejk med miljoner deltagare. Men i en kris måste du anpassa dig och förändra ditt beteende. Klimatkrisen pågår fortfarande och vi måste bekämpa varje kris.”

Greta berättade dessutom för en månad sedan att hon misstänker att hon själv har varit sjuk i covid-19. 

”Jag kände mig trött, hade frossa, ont i halsen och hostade”, berättade hon då.

Boken Gretas resa kommer ut i Sverige i början på september. Ambitionen är att på sikt även nå en internationell publik.

– Eftersom vi vet att intresset för henne är stort, inte minst i Tyskland och Italien, säger redaktören.

Källa: Dagens Nyheter

Foto: TT, Polaris

LÄS MER:

Greta Thunberg på omslaget av ikoniska Rolling Stone

Greta Thunberg: ”Jag tror jag har drabbats av coronavirus”

Greta Thunbergs klimatkamp blir dokumentär på BBC