Trendar: InredningMat och dryckResor

Greta Thunbergs starka tal på konferensen: "Svik oss inte"

19 jun, 2019 
AvAnaïs González Cruz
Greta Thunbergs tal under konferensen Brilliant Minds har hyllats av Barack Obama. Nu kan du läsa talet i sin helhet på Facebook.
Annons

Under förra veckan pågick Brilliant Minds på Grand Hôtel i Stockholm, en exklusiv elitkonferens där talare från hela världen höll föredrag.

På talarlistan syntes stornamn som Barack Obama, Naomi Campbell och Cardi B, men där fanns också en hel del svensk representation. Den 16-åriga aktivisten Greta Thunberg var en av kvällens blågula föredragshållare och anlände till det anrika hotellet på cykel för att hålla sitt tal.

Talet har uppmärksammats som en av konferensens största – och viktigaste – höjdpunkter, med hyllningar från bland andra Obama:

”Yes we can Greta. Du och alla andra unga människor som kämpar för att skydda vår planet får mig att känna hopp. Fortsätt så”, skrev den forne presidenten på Twitter.

”Det handlar om er som sitter i den här publiken”

Greta Thunberg har nu publicerat sitt tal på Facebook och på knappt ett dygn har det redan delats tusentals gånger. För det är en stark text som 16-åringen skrivit, med hårda fakta om klimathotet som vi inte längre kan blunda för. Här nedan har vi översatt delar av Gretas tal:

Annons

”Runt 2030 kommer vi befinna oss i en sits där vi utlöst en oåterkallelig kedjereaktion, bortom vår kontroll, som förmodligen innebär slutet på vår civilisation, såvida vi inte vidtar åtgärder.

Om vi ska lyckas hålla oss under 1,5 graders-målet, vilket fortfarande är fysiskt möjligt, så måste vi förändra nästan allt. Vi måste börja leva inom vår planets begränsningar. Det kommer att innebära drastiska förändringar för många, men inte alla. För majoriteten av världens befolkning lever redan inom dessa begränsningar, samtidigt som en liten minoritet, världens rikaste, inte gör det. Det handlar om er som sitter i den här publiken.

Entreprenörer, kändisar, politiker och affärsledare. Människor med makt. Människor som konsumerar enorma mängder och flyger runt jorden i privatplan.

Jag vet att ni i publiken inte åkte hit för att lyssna på en 16-åring som säger obekväma saker. Men vet ni vad? Vi måste våga vara obekväma om vi ska ha en chans.

Annons

För att genomföra förändringarna som krävs behöver vi förebilder och ledare som ni själva. Jag är säker på att de flesta som sitter här kommer att ha visheten, modet och det sunda förnuftet att ta ett steg tillbaka för att se det stora sammanhanget. Att uppoffra det som krävs och bli de ledare som vi behöver. Frågan är: kommer ni göra det i tid?  Framtida generationer räknar med er. Svik oss inte.”

Läs mer:

Foto: TT//Twitter

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons