Trendar: InredningMat och dryckResor

Gunhild Stordalen: ”Jag bestämde tidigt att jag inte ville ha barn”

21 apr, 2020 
OSLO. Tre saker var hon säker på redan från början: Hon skulle aldrig gifta sig och hon skulle inte sätta några barn till världen. Hon skulle rädda den. 
I en stor intervju med Femina berättar Gunhild Stordalen om hur hennes strid för hållbarhet hamnade på FN:s agenda, hur hon har tvingats lägga om sina levnadsvanor helt – och om kollapsen som blev början till slutet på äktenskapet med Petter Stordalen.
Annons
6 saker om Gunhild Stordalen som du kanske inte vissteBrand logo
6 saker om Gunhild Stordalen som du kanske inte visste

Hon har glömt sitt passerkort till garaget och parkerar elbilen utanför kontoret på Kongens gate i centrala Oslo. Det som började som en kvinnas vision om mat, hälsa och hållbarhet och som redan första året samlade en konferens med 400 deltagare och Bill Clinton på scen, är i dag en global plattform med ett nätverk av vetenskapsmän, forskare och livsmedelsproducenter. När FN nästa år ska hålla sitt första Food Systems Summit är Gunhild Stordalens organisation EAT tätt involverat i processen.

Hur det nu blir med allt.

En knapp vecka efter vårt möte i Oslo ska Norge stänga sina gränser för att stoppa spridningen av covid-19 och under hela dagen duggar avbokningarna tätt i Gunhild Stordalens telefon. Hon suckar när en retreat med bland annat den brittiske miljardären Richard Branson hänger löst – samtidigt som hon som klimatkämpe kan skönja någon liten ljuspunkt i coronas spår.

Annons

– Vi har tio år på oss att få planeten back on track, att klimatutsläppen har gått ned betydligt den sista tiden är en liten ljuspunkt i allt det tragiska. Men frågan är vad som händer när pandemin är under kontroll; går vi tillbaka och lever våra liv som vi gjorde tidigare? funderar Gunhild Stordalen och svarar själv:

– Jag hoppas att det som händer nu kan få oss att tänka nytt. Kanske är det världens möjlighet att investera i teknologi som gör att vi kan ha digitala möten i högre utsträckning och hitta nya hållbara vägar att organisera samhället på som är mer i pakt med naturen.

Norska klimatkämpen Gunhild Stordalen ger en exklusiv intervju i Feminas stora hållbarhetsnummer.
Foto: Thomas Qvale

Fråga doktor Stordalen om varför just maten blev hennes hjärtefråga och det ska rinna ur henne som en vild norsk fjord; om hur elva miljoner människor dör av dålig kosthållning varje år, om barn som får diabetes typ 2 och hur livsmedelsproduktionen är den enskilt största drivkraften för klimatförändringar och social ojämlikhet.

Annons

– Det är som man fick lära i akutmedicinen med livräddningens ABC, ta det mest akuta först. I likhet med corona-pandemin är klimatfrågan en akut kris och global kris, bara ännu mer existentiell för mänskligheten. Vad du lägger på tallriken är entry point till att prata om hela den globala utmaningen. Om inte ländernas nationella klimatplaner inkluderar hållbar matproduktion kommer vi inte ha en chans att hålla uppvärmningen under två grader, säger Gunhild vars privata engagemang dock spänner över hela spektrat.

Hyr ut sin garderob

Eller som det står tryckt under stussen på de orangea mjukisbrallorna, designade av ”hennes enda ryska vän”, som hon skämtsamt uttrycker det – klädskaparen och entreprenören Miroslava Duma: ”These track pants are made från recycled organic cotton mix” .

– Jag hävdar att fast food och fast shopping har många gemensamma nämnare. Redan för flera år sedan köpte jag min första klänning gjord på citrusskal från juiceproduktion, berättar Stordalen och tillägger att hon fortfarande köper kläder men att hon allt oftare väljer att hyra – och hyra ut sin egen garderob, genom digitala tjänster. För att hon tror på en cirkulär ekonomi, att låna istället för att äga.

Det är så hon är fostrad.

Femina nummer 6 med Gunhild Stordalen på omslaget.

Gunhild Stordalen, till nyligen gift med Norges hotellkung Petter Stordalen, 57, växte upp på ett småbruk med djur i Muggerud utanför Kongsberg med två föräldrar som inte lade pengar på onödigheter och rattade den risigaste bilen i byn.

Annons

– När mamma körde in i brevlådan sa pappa ”äh, det är bara att måla över”. Att de var så avslappnade har präglat mig hela vägen, säger Gunhild och berättar att hon redan då och där, kanske inte när hon var sju år och arrangerade en demonstration mot miljöförstöringar, men väl i tidiga tonåren, stakade ut den strategi som skulle ge henne en möjlighet att göra skillnad.

Som att utbilda sig till läkare och sikta allt på högsta betyg.

– Jag ville att människor skulle lyssna på mig men vem skulle lyssna på ”Gunhild från Muggerud?”. Att bli läkare gav mig en röst men jag ville ha position och en plattform också.

Ah, det var därför du gifte dig med Petter Stordalen?

– Ha ha ha! Gunhild skrattar rakt ut och säger först att ”nej, Petter var definitivt inte en del av planen”, innan hon citerar Forrest Gump:

”Life is like a box of chocolates, you never know what you’re gonna get”.

– Det var överhuvudtaget inte strategi, snarare tvärtom. Jag blev förälskad och oförnuftig. Kanske den gång jag har gått ifrån mina principer om att inget skulle få störa mina studier och planer. Jag hade aldrig tänkt att gifta mig eller etablera en tvåsamhet med någon så som jag gjorde med Petter.

Annons

Aldrig som i aldrig-aldrig? Du såg framför dig ett liv som solo?

– Ja, jag tänkte vara ensam och jag bestämde mig tidigt för att jag inte ville ha barn.

Stordalen som är läkare med doktorsgrad i patologi och ortopedisk kirurgi, bestämde sig tidigt för att lägga sin kraft på att försöka förbättra klimatet. Foto: Thomas Qvale

Just det beslutet, berättar Gunhild Stordalen, fick sin grogrund när hon såg sin mamma, ansvarig för hus och hem, tre barn och en egen läkarpraktik, ligga på soffan och gråta av utmattning.

– Jag såg på min mamma hur hon var konstant sliten och hur det alltid slutade med att hon prioriterade barnen, vilket jag tycker är helt rätt. Men jag kände att jag själv inte skulle klara att göra alla de prioriteringarna för att ta i mål det jag hade funderat ut som meningen med mitt liv. Jag skulle ha konstant dåligt samvete mellan barn och jobb.

Hade en man känt att han måste välja?

Annons

– Nej, en man hade tänkt att han har en fru som kan ta den delen. Nu är de rollerna lyckligtvis på väg att förändras. Jag ser på min egen bror som har två barn hur han stolt som en tupp drar barnvagnen, men vår egen pappa jobbade hela tiden och när han inte jobbade var han på tur i fjällen.

– Mamma visste vem hon gifte sig med och älskade att vara med oss barn men hon offrade sin egen karriär för att vi skulle få bästa möjliga uppväxt. Jag tyckte att det var orättvist, samtidigt har jag nog har ärvt mycket av den delen från min pappa, vi är båda lite ensamvargar.

Gunhild och Petter Stordalen på Eat Forum i Stockholm 2018 som inleddes av kronprinsessan Victoria. Ett och ett halvt år senare kom beskedet att det norska kraftparet går skilda vägar. Foto: TT

Hur kontroversiellt har ditt val varit att inte vilja ha egna barn?

– Det har blivit mer okej de senaste tio åren men tidigare blev folk runt mig otroligt provocerade och sa ”vänta bara” och ”du ska få se att du ångrar dig”. Jag har mycket pengar att inkassera från olika vadslagningar kan jag säga. Men det är ingen plikt att skaffa barn, konstaterar Gunhild och understryker igen:

Annons

– Jag är oändligt imponerad över kvinnor som både gör karriär och är småbarnsmödrar. I den meningen är jag lyckligt lottad i dag som bara har mig själv att tänka på. Jag har inte en minigris ens en gång.

Eller jo, rättar hon sig. Hon är deltidsmatte åt Petters hund Öbbe.

Foto: Thomas Qvale

Klimatkämpen Gunhild Stordalen om…

… att leva som hon lär:

”Jag äter hälsosamt och hållbart och kastar inte mat. Om jag köper nytt försöker jag att handla med hållbarhetsfokus, till exempel Stella McCartney eller H&M:s Conscious-linje. Men i stället för att köpa en klänning till ett specifikt tillfälle hyr jag hellre och jag hyr själv ut min garderob”.

… att inte kunna leva som hon lär:

”En av de saker jag känner att jag syndar med men där jag hittills inte haft så mycket val, är flygresor. Jobbet som EAT gör handlar om att samla människor och att ta diskussionerna med makthavare öga mot öga. Jag reser betydligt mer än gemene man i mitt jobb men i gengäld försöker jag att flyga minst möjligt på privata semesterresor. Jag klimatkompenserar givetvis”.

Annons

… att ha namnet Stordalen i ryggen:

”Petter har varit fundamentalt viktig. Vi hade inte kunnat starta ett forum med 400 människor från 28 länder utan att vi i hade haft en som trodde på och förstod hur viktigt det var. Att ha Petter som en ekonomisk garant bakom gjorde att vi hade möjligheten att ta risker och satsa högt”.

––––––

Fakta:

Namn: Gunhild Anker Stordalen (född Melhus).

Född: I januari 1979 i Haugesund, uppväxt i Muggerud utanför Kongsberg.

Gör: Läkare med doktorsgrad i patologi och ortopedisk kirurgi. Miljökämpe och grundare av och verkställande ordförande för EAT, en oberoende stiftelse med fyra huvudpartners; The Stordalen Foundation, Stockholm Resilience Center, Wellcome Trust and Postdam Institute for Climate Impact Research.

Familj: Mor, far, två yngre syskon och ex-maken Petter Stordalens familj. Deltidsmatte åt hunden Öbbe.

Aktuell: Belönades 2019 med UN Foundations utmärkelse Global Leadership.

Läser: Food Fix av Dr Mark Hyman.

Ser på: Nyheter och Masterchef.

Lyssnar till: Poddar som Stormkast, TED Radio Hour och The Doctors Farmacy.

––––––

Andra delen av vår stora intervju:

Feminas Malin Roos mötte Gunhild Stordalen i Oslo innan coronapandemin stängde gränserna.
För makeup och hår inför fotograferingen stod Jan Thomas.
Annons